Връзки за достъпност

Извънредни новини

България временно спира имунизирането с AstraZeneca


Здравният министър Костадин Ангелов
Здравният министър Костадин Ангелов

В България временно се спира имунизирането с ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет. Решението беше взето от премиера Бойко Борисов, който нареди прилагането на препарата да бъде спряно, докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността му.

В петък здравните власти съобщиха за смъртен случай на жена, която по-рано е била ваксинирана с препарата на AstraZeneca. Случаят е от 12 март в Пловдив и до момента няма доказателства за причинно-следствена връзка между смъртта и ваксинацията.

„Това е една превантивна мярка, за да сме сигурни - след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медици, да вземем окончателно решение как продължаваме с ваксинацията с AstraZeneca“, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и допълни, че ще бъде изчакано официалното становище на Европейската агенция по лекарствата, преди да се пристъпи към подновяване на ваксинирането.

Според резултатите от аутопсията на починалата жена, цитирани от Ангелов, не става дума за образуване на тромби, каквито притеснения имаше в други държави от Европейския съюз. По думите му жената е имала голям брой придружаващи заболявания и е била подлагана на сърдечносъдова операция преди години.

Съдебният медик доц. Павел Тимонов каза пред журналисти, че жената е получила остра сърдечна недостатъчност на фона на тежка атеросклероза и тежки сърдечни промени, които тя е имала от 2005 г. Беше съобщено, че тя е била ваксинирана около 12 часа в четвъртък и е починала през нощта.

Здравният министър каза, че няма притеснения за хората, които са се ваксинирали. „Нямаме официални данни, които да доказват причинно-следствена връзка, дори в тази ситуация. Предполагам, че такава причинно-следствена връзка няма да бъде намерена. Но ние сме длъжни да вземем тази превантивна мярка“, каза Ангелов. Той допълни, че очаква случаят да бъде изяснен в рамките на една седмица.

Засега доставените дози от AstraZeneca остават на склад, а електронният регистър за записване ще бъде временно спрян.

Първите въпроси около този препарат се появиха, след като Австрия временно спря ваксинирането с конкретна партида от ваксината след два случая на тромбоемболии сред ваксинирани хора. По-късно и други държави от Европейския съюз спряха прилагането на тази партида, а Дания и Норвегия спряха временно изцяло ваксинирането с препарата на AstraZeneca.

Тези държави съобщиха, че решението им е превантивна мярка, която ще бъде в сила докато завърши разследването, и уточниха, че за момента няма данни случаите да са свързани по някакъв начин с ваксината.

Европейската агенция по лекарствата започна проверка и съобщи, че първите резултати от нея не дават основания да се смята, че има връзка между ваксината и случаи на тромбоемболия. Регулаторът съобщи в четвъртък, че проверката му показва, че към 10 март сред 5 милиона души, получили ваксината в ЕС, са докладвани 30 случая на тромбоемболични събития и това не е по-висока честота, отколкото сред неваксинираните хора. Въпреки това всеки случай се разследва.

Европейската агенция по лекарствата препоръча на 11 март държавите да не спират ваксинирането с препарата и подчерта, че ползите от нея надвишават рисковете.

Франция, Испания и други държави от ЕС също заявиха, че не виждат основания да спрат ваксинацията с медикамента на AstraZeneca и уточниха, че техните лекарствени регулатори нямат данни за случаи на тромбоемболии след прилагането му. Обединеното кралство, Канада и Австралия също направиха подобни изявления. Здравните власти в Германия също обявиха, че няма да спрат ваксинацията с препарата на AstraZeneca.

В петък премиерът Бойко Борисов нареди по време на работно съвещание България да спре прилагането на ваксината докато не бъде получено „писмено становище от Европейската агенция по лекарствата“.

По-късно здравният министър издаде заповед за това и съобщи, че и в България се води разследване за евентуална връзка на смъртен случай и ваксината.

„Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на AstraZeneca, дотогава я спирате“, каза Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

Здравните власти съобщиха, че ваксинирането в България ще продължи с другите две разрешени и налични в момента ваксини – на Pfizer/BioNTech и на Moderna. До момента обаче те се използват предимно за ваксиниране на приоритетните групи и на изборната администрация. Освен това от тях се пазят количества за втори дози на вече ваксинираните хора.

Затова ваксината на AstraZeneca беше предпочитана за масовата имунизация и беше единствената използвана за ваксиниране на хора, записали се чрез електронния регистър и при личния си лекар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG