Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина


Софийският градски съд оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина преди 6 години, съобщи БТА. Присъдата не е окончателна.

Според съдебния състав безспорно е доказано, макар и с косвени доказателства, че Матев е лицето, заснето на камерите. От друга страна обаче нямало нито косвени, нито преки доказателства, че Матев е държал ножа, с който е убит 15-годишният Георги Игнатов.

Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на състава и един от членовете на съдебния състав, т.е. решението е взето с 3 на 2 гласа в полза на подсъдимия. Съдът също така измени наложения домашен арест на Матев в мярка "Подписка".

Прокурорът по делото Зоя Мананска заяви, че има доказателства, уличаващи Матев и добави, че съдебните заседатели са решили делото, повлиявайки се от пледоарията на адвокат Лулчева. Тя допълни, че прокуратурата ще протестира оправдателната присъда.

Йоан Матев е подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, който почина от прободни рани на 2 юни 2015 г. в столичната Борисова градина. В момента на убийството Матев е бил непълнолетен.

Малко след убийството полицията разпространи запис, на който се вижда тичащ младеж в района на парка, за когото се предполагаше, че е извършителят, припомня "Дневник". Последва продължително издирване и призиви към гражданите, ако разпознаят момчето от записите, да се свържат с полицията. Матев беше задържан през февруари 2017 г., но визуално се различаваше от снимките и кадрите, а по време на процеса негови съученици разказаха, че също са забелязали промяна.

Ножът, с който прокуратурата твърди, че е убит Игнатов, беше открит близо до местопрестъплението. Това се случи след като братът на подсъдимия Марсел Матев заведе полицията до мястото, където е скрито оръжието. Експертизата обаче не откри ДНК материал по него, а братът, който е ключов свидетел в процеса, се възползва от правото си да не дава показания пред съда. Според разследващите Йоан Матев е разказал пред брат си за убийството, но това обстоятелство така и не бе доказано.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG