Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българите в чужбина ще гласуват в 465 секции


На изборите на 4 април българите зад граница ще гласуват в общо 465 секции. Това става ясно от публикувано в петък вечерта решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Секциите ще бъдат с 94 повече отколкото на предходните избори за народни представители през 2017 г. Тогава общият им брой беше 371.

Тази година бяха събрани рекордно количество заявления на българи в чужбина, които искат да гласуват на мястото, на което живеят. Заявления подадоха общо 87 216 души.

Броят им е почти двоен на фона на интереса към откриване на секции извън дипломатическите представителства на последните парламентарни избори през 2017 г. Тогава подадените заявления бяха 45 071.

През 2017 г. в разкритите 371 гласуваха 117 668 български граждани, живеещи зад граница. Заради повечето секции на тези избори се очаква и по-висока избирателна активност в чужбина.

Най-много секции ще бъдат открити Германия. Там българите ще могат да подадат гласа си в 69 специално разкрити пункта. В Берлин ще има четири секции, в Мюнхен – три. В Хамбург, Бремен, Франкфурт, Щутград, Манхайм и Кьолн – по две. Германия е и една от държавите, в която българите се самоорганизираха и събраха голям брой заявления за гласуване, което позволи разкриването на допълнителните места.

Пълният списък на секциите в чужбина може да бъде намерен в решението на ЦИК.

От него става ясно още, че по 35 секции ще има в САЩ, Турция и Великобритания. Българските граждани в трите държави също събраха голям брой заявления. Във Великобритания заявления за гласуване подадоха 16 159 български граждни, в САЩ – 5030, а в Турция – 20 854.

Въпреки високия интерес там не могат да бъдат разкрити повече от 35 секции, тъй като това е максималният брой места за гласуване в страни извън Европейския съюз, разрешен от Изборния кодекс.

В Лондон (Великобритания) ще бъдат разкрити 13 изборни пункта.

В Чикаго (САЩ) секциите ще бъдат пет, две от които в магазин “Малинчо” и “Малката България”. В Ню Йорк българите ще могат да гласуват в две секции.

В Истанбул и Бурса (Турция) ще има по седем места за гласуване, а в Измир – четири.

Според решението на ЦИК в Испания, в която има също голяма българска диаспора, но и е в Европейския съюз се разкриват 53 избирателни секции. Във Франция – 18, а в Австрия – 17. На тези избори в Норвегия ще има 10 секции, една от които в близост до полярния кръг в градчето Будьо. На изборите през 2017 г. пунктовете за гласуване там бяха шест.

В Белгия секциите ще бъдат 11, в Италия – 25, в Нидерлания – 14, в Швейцария – 8, а в Канада – 13.

Секции за гласуване няма да има в Ирак, Сирия, Либия, Йемен и Афганистан. Причината е високият “военен риск и опасност от заплахи за живота на гражданите”. В Пакистан (Исламабад), КНДР (Пхенян), Монголия (Улан Батор) и Ватикана пък няма да бъдат образувани секции заради много малкия брой български граждани

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG