Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската полиция арестува участниците в опозиционен форум


Руската полиция задържа около 150 души в събота, нахлувайки на среща на независими и опозиционни политици в Москва. Обвиненията срещу тях са за връзки с "нежелани организации".

Кореспондент на руската служба на “Свободна Европа” съобщава, че полицията е пристигнала 40 минути след началото на форума в хотел “Измайлово” и е започнала да извежда участниците. Арестуваните са отвеждани в различни полицейски участъци в града. Освен опозиционните политици са задържани и представители на независимите медии.

Задържанията се случват на фона на скорошните репресии срещу протестиращите в защита на опозиционния политик Алексей Навални, който след възстановяването си от отравяне, се завърна в Русия и беше осъден.

Събитието в събота беше организирано от проекта на Обединените демократи, който не е сред категоризираните от властите като "нежелани организации". На форума обаче присъстваха и представители на “Отворена Русия”.

Организацията е в "нежелания“ списък от 2017 г., а Хюман Райтс Уотч (HRW) заяви, че "Отворена Русия“ и други групи са подложени на все по-голям натиск.

Координаторът на събитието Татяна Усманова заяви пред местната телевизия "Дожд“, че не знае защо полицията е предприела действия срещу проекта на Обединените демократи.

"Полицията дойде на форума в Москва. Тук има 150 души от цялата страна. Всички са задържани. Искам да кажа, всички ", написа в Twitter опозиционният политик Илеа Ясмин.

Владимир Кара-Мурза, вицепрезидент на базираната във Вашингтон фондация "Свободна Русия" сподели снимка от вътрешната страна на полицейски микробус, след като е задържан.

Полицията съобщи, че всички участници са задържани поради "дейността на нежелана организация".

Законът за „нежеланите организации“ на Русия беше приет през май 2015 г. в резултат на опита на властите в Москва да ограничат опозицията в страната. Един от ефектите му е да се ограничат много неправителствени организации, които получават финансиране от чуждестранни източници. Законът дава основания на властите да преследват техните членове.

През есента в Русия предстоят нови избори, които рутинно включват забрани за участие от страна на опозицията и независимите кандидати, критикуващи правителството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG