Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пет страни, сред които България, поискаха дебат в ЕС за разпределението на ваксините


Бойко Борисов и Себастиан Курц
Бойко Борисов и Себастиан Курц

Австрия, Чехия, Словения, Латвия и България са изпратили писмо до Брюксел с настояване лидерите на страните от ЕС възможно най-скоро да обсъдят огромните различия в разпределението на ваксините срещу COVID-19 в блока, съобщиха информационните агенции.

В петък австрийският канцлер Себастиан Курц обвини някои държави от ЕС, без да ги назовава, че задкулисно са договаряли получаването на повече ваксини, отколкото би им се падало според числеността на населението и това е довело до несправедливо разпределение на ваксините между държавите от блока.

БТА цитира високопоставен представител на ЕС, който потвърждава получаването на писмото на петте държави. Той твърди, че “предстоящото заседание на Европейски съвет на 25 и 26 март е възможно място за подобно обсъждане”.

Междувременно от правителствената информационна служба в България потвърдиха пред Свободна Европа, че София се е включила в призива до Брюксел. От пресцентъра на правителството допълниха, че към искането на петте държави в събота се е присъединила и Хърватия.

Писмото е изпратено на на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Подписалите страни заявяват, че "доставките на ваксини от фармацевтични компании до отделни държави-членки на ЕС трябва да се извършват на равноправна основа."

По-късно през деня министър-председателят Бойко Борисов написа в профила си във Фейсбук, че ваксинацията е повратен момент в борбата срещу COVID-19, а европейската солидарност е от огромно значение, тъй като гарантира, че всички държави членки имат равен достъп до ваксини. “Ето защо е важно да има дискусия на европейско ниво възможно най-скоро, за което призоваваме в писмо председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен”, пише премиерът.

Междувременно англо-шведският фармацевтичен гигант AstraZeneca обяви ново забавяне на планираните доставки на ваксини за Евросъюза, позовавайки се на проблеми с производството и ограничения за износ, съобщи АФП.

“AstraZeneca с разочарование обявява недостиг за планираните доставки на ваксини срещу COVID-19 за Европейския съюз, въпреки че работи неуморно, за да ускори доставката“, съобщиха от компанията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG