Връзки за достъпност

Извънредни новини

Второ посегателство над колата на журналист от Дупница


Счупеното предно стъкло на колата на журналиста Десислава Панайотова

Вандали са счупили предното стъкло на колата на журналист от Дупница в нощта на петък срещу събота. Колата е била паркирана пред дома на журналистката от изданието DenNews Десислава Панайотова, съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България. Това е второто посегателство срещу колата на Панайотова.

От АЕЖ настояват случаят да бъде разследван извън полицията и прокуратура в Дупница. Това може да бъде Главна дирекция Национална полиция или Главна дирекция за борба с организираната престъпност, предагат от асоциацията.

Причина за това настояването е работата на Панайотова по случая с изчезването на Янек Миланов от Дупница. Младият мъж изчезна през миналата година, след като последно е бил видян да се качва в автомобила на Васил Капланов, който някога е работил като охранител на обявените за международно издирване Братя Галеви.

Капланов е задържан през септември 2020 г., а два месеца по-късно синът му е арестуван по обвинение, че е вандализирал автомобила на изчезналия Янек Миланов. Случаят с изчезването на Миланов продължава да не е разкрит, въпреки намесата на главния прокурор Иван Гешев, отеблязват от АЕЖ.

“Като се има предвид целия контекст, Асоциацията на европейските журналисти – България настоява незабавно с вандализирането на автомобила на журналистката Десислава Панайотова да се заеме институция извън полицията и прокуратура в Дупница”, пишат от АЕЖ.

От организацията изтъкват, че е изключено посегателството върху колата на Панайотова да е с цел кражба, тъй като стъклото не е отстранено и от автомобила не липсва нищо.

Пред АЕЖ журналистката коментира, че това е второто посегателство срещу автомобила й в последните месеци, след като на 4 декември той е бил прострелян със сачма.

Панайотова изключи зад деянието да стоят лични мотиви, тъй като тя и семейството й не са в конфликт с никого. “Не мога по никакъв начин да твърдя каква е причината и кой го е направил. Мога да кажа, че нямам конфликт с никого”, посочи тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG