Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мерките срещу COVID-19 в Европа: Пълно затваряне в Италия, тридневно гласуване в Нидерлания


Планове за допълнителни ограничителни мерки и очаквания за нови пикове на коронавирус. Така изглеждат част от европейските държави в средата на март, година след началото на кризата, причинена от COVID-19.

Германия е изправена пред нова вълна на коронавируса през следващите седмици. Тя лесно може да се превърне в по-тежка от предишния пик там през декември. Това заяви Институтът за контрол на заболяванията "Роберт Кох", цитиран от ДПА.

"Екстраполацията на тенденциите показва, че от 14-ата календарна седмица нататък броят на случаите на заразяване ще бъде по-голям, отколкото равнището, което наблюдавахме около Коледа", се казва в доклад на института.

Четиринайсетата календарна седмица следва след Великден, голям празник, по време на който много хора вероятно ще се съберат заедно. Институтът "Роберт Кох" заяви, че прогнозите му показват, че заболеваемостта в Германия ще достигне дотогава 350 случая на 100 000 души население при 76,1 сега.

Ограничителните мерки в Германия остават строги, като баровете, ресторантите, културните и спортните обекти, както и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, са затворени от месеци.

Броят на новите случаи на коронавирус в Италия не спира да нараства през последните седмици, отбелязва ДПА.

За втора поредна година в Италия ще бъде наложена национална карантина в дните около Великден. Католическият Великден тази година е на 4 април. Правителството взе решението, като се аргументира с ръста на новите случаи на коронавирус.

От понеделник магазините, ресторантите и училищата в над половината от територията на Италия ще бъдат затворени. Това засяга провинциите Лацио, Ломбардия, Пиемонте, Венето и Емилия-Романя ще бъдат класифицирани като „червени зони“. Хората там ще трябва да си останат по домовете, освен за излизане за работа, по здравословни или други съществени причини.

Докато от понеделник в Италия пет милиона души отново ще бъдат в локдаун, малката северна алпийска област Южен Тирол ще започне да смекчава бавно ограниченията. На 15 март детските градини и началните училища в региона ще бъдат отворени. Фризьорските и козметичните салони също ще заработят. Една седмица по-късно в Южен Тирол ще получат право да отворят и магазините, които не продават стоки от първа необходимост. За великденските празници, от 3 до 5 април, обаче мерките пак ще бъдат временно затегнати.

Италия планира да ваксинира 80 на сто от населението си до септември, според националния ваксинационен план, представен в събота в Рим. В бъдеще се планира да бъдат поставяни по 500 000 дози ваксина на ден. В момента се ваксинират по около 170 000 души дневно. Досега са инжектирани 7,9 милиона дози. Планът е тази бройка да бъде удвоена през следващите три седмици.

Броят на хората във Франция, инжектирани с първа доза ваксина, надхвърли вчера 5 милиона. Това показват данни на здравното министерство, цитирани от Ройтерс.

Вчера първа доза получиха 241 814 души, с което общият брой на ваксинираните достигна 5 061 738 или 7,6 процента от населението. Над 2,2 милиона са получили и двете дози, необходими за постигане на оптимален имунитет.

Страната регистрира близо 30 000 нови случая на заразяване за изминалото денонощие. Броят на починалите се увеличи със 169 до общо 64 978.

На този фон през уикенда новите случаи на коронавирус в Нидерландия достигнаха най-високото си равнище от средата на януари.

След няколко седмици на стабилизиране на броя на новозаразените сега се очаква трета епидемична вълна заради разпространението на нови варианти на вируса.

Нидерландия се готви за парламентарни избори следващата седмица, които заради ограничителните мерки ще се състоят в продължение на три дни - от понеделник до сряда. Първите два дни ще гласуват по-уязвимите група, а в сряда - всички останали. В някои общини ще има избирателни секции, в които ще може да се гласува, без да се слиза от колата, а в Амстердам ще има секция, в която ще могат да гласуват велосипедисти, съобщи Асошиейтед прес. Около 2,4 милиона избиратели, които са на възраст над 70 години, имат право да гласуват по пощата.

Нидерландия е в локдаун от средата на януари. Забранено е събирането на повече от двама души, ресторантите и баровете са затворени, въведен бе и вечерен час, но за тази мярка в дните на изборите ще бъде направено изключение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG