Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мария Бакалова получи номинация за “Оскар“


Мария Бакалова беше номинирана за “Оскар“ в категорията "Поддържаща женска роля". Това беше обявено в понеделник от американската Академия за филмови изкуства и науки.

Бакалова получи номинацията за ролята си в продължението на филма "Борат". За златната статуетка тя ще се бори с Глен Клоуз ("Hillbilly Elegy"), Оливия Колман ("Бащата"), Аманда Сийфрид ("Манк") и Юн Юх Джунг ("Минари").

Заради ролята си в “Борат“ 2 Бакалова вече се превърна в първата българка с номинация за “Златен глобус“, гилдията на сценаристите в САЩ, Американско-канадската асоциация на критиците, както и за наградите на Британска академия за филмово и телевизионно изкуство БАФТА.

През февруари тя спечели наградата за най-добра поддържаща роля на британската филмова критика.

Продължението на „Борат“ разказва за репортера от Казахстан Борат, който се завръща в САЩ заедно с дъщеря си Тутар, за да я омъжи за високопоставен американски политик. Набелязан за неин бъдещ съпруг е бившият американски вицепрезидент Майк Пенс.

Мария Бакалова е родена в Бургас. Завършила е Националното училище за музикално и сценично изкуство в морския град и Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) в София в класа на проф. Иван Добчев. Докато е студентка играе в българските филми „Трансгресия“ на режисьора Валентин Тодоров и „Бащата“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG