Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът разреши видеонаблюдение при броенето на бюлетините


Софийският административен съд разреши видеонаблюдението при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите на секционните избирателни комисии след края на изборния ден, предаде Медиапул. Това стана възможно след дело, заведено от "Демократична България" в опит да се постигнат повече гаранции за честността на изборния процес.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок.

Първоначално състав на Софийския административен съд отхвърли искането, но след това Върховният административен съд върна делото за ново решение на първата инстанция, припомня изданието.

"Това е ключова стъпка да имаме по-честни избори. Определен кръг от манипулации, като неотчитане на бюлетини и въвеждане на грешни данни, ще станат много по-трудни", коментира Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Съдът отмени частта от приетото от Централната избирателна комисия протоколно решение, с което беше забранено на застъпниците и наблюдателите да излъчват на живо броенето на бюлетините след края на изборния ден. Забраната за видеонаблюдението беше въведена със съвместни указания на ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

В тях се казваше, че средствата за масово осведомяване, фотографите, журналистите и видеооператорите на свободна практика могат да снимат в помещението. "Всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане”, пише в отменените от съда текстове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG