Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина журналистът Христо Буцев


Христо Буцев
Христо Буцев

След дълго боледуване почина дългогодишният зам.-главен редактор на седмичния вестник "Култура" Христо Буцев. Той беше от водещите фигури в изданието, което удържаше разговора за изкуството в първите най-тежки години от прехода.

Христо Буцев е роден на 9 май 1947 г. в София. Завършил е Френската езикова гимназия и френска филология в СУ "Св. Климент Охридски".

През 1985 г. превежда книгата на големия френския авангардист Антонен Арто - "Театърът и неговия двойник". През 80-те години за кратко е зам.-главен редактор на алманаха за хумор и сатира "Апропо", издаван от Дома на хумора и сатирата в Габрово.

През 1997 г. той е съавтор на "Първата вълна или шизофренията на прехода" - книга с интервюта на политици от началото на 90-те години. През 2014 г. става редактор на сборник със старокитайска и старояпонска поезия "Бели облаци", преведена от Крум Ацев .

Работи в седмичника "Култура" от 80-те години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG