Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще си партнираме с БСП за конституционна промяна. Мая Манолова пред Свободна Европа


Мая Манолова
Мая Манолова

Ако влезе в следващия парламент коалиция “Изправи се! Мутри, вън!” планира да си партнира с Демократична България и партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”. Ако гласовете на трите формации не достигат 160, колкото са необходими за конституционни промени, “Изправи се.БГ” ще преговаря с БСП. Това каза в интервю за Свободна Европа кандидатът на коалицията и лидер на едноименното гражданско движение Мая Манолова.

По думите ѝ през 2013 г. коалицията между БСП и ДПС е била лоша, но като плюс изтъкна, че поне е била явна, а в третия си кабинет премиерът Бойко Борисов управлява задкулисно с Движението за права и свободи. Според Манолова Борисов възнамерява да прави това и в следващото Народно събрание.

“Нашите депутати няма да натискат копчета без собствено мнение”, каза Манолова в отговор на въпрос защо по основополагащи теми като строежа на АЕЦ “Белене”, например, представители на коалицията нямат единно мнение. На фона на разминаванията в посланията на различни представители на “Изправи се! Мутри, вън!”, Манолова гарантира, че евентуална парламентарна група на движението няма да се разцепи, защото по “основните въпроси, свързани с подкрепата на управления, в които участват ГЕРБ, ДПС и техните патерици, имаме ясно заявена позиция“.

Пълният текст на интервюто:

- Казвате, че ще си партнирате с партии извън статуквото на това Народно събрание. Можете ли да кажете кои са извън статуквото на това Народно събрание и конкретен отговор – ще има ли колаборация с ГЕРБ или не, ако влезете в следващия парламент?

- Казвали сме го многократно, че ще си партнираме със субектите, които са срещу едноличния режим и за демонтиране на корумпираното правителство и пирамида, която за 11 години изгради Борисов. Това са "Демократична България“ и партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“.

Партиите от статуквото, разбира се, са тези, които сега са в
Народното събрание, които продължиха да са там и да легитимират тези изчерпани и загубили доверие институции, каквото са и Народното събрание, и правителството, и останалите регулатори, създадени от този парламент и до момента са част от властта в България.

- Казвате „извън статуквото на това Народно събрание“, но в
статуквото на това Народно събрание, което все още не е с изтекъл мандат, е БСП, на която вие бяхте член. Заради която вие се изправихте срещу гражданите, както видяхме през 2013 година, а и те срещу вас. Там е и ДПС, там е и ГЕРБ. Както виждаме Борисов казва, че са ви направили омбудсман.


- Борисов казва много неща, но колко от тях са истина? Твърдя, че българският премиер системно лъже и се отмята от думите си. Това, което е казал сутринта, до обяд вече е ревизирано, а вечерта на същия ден е отречено.

- Аз обаче отразявах избора ви за омбудсман, г-жо Манолова, като парламентарен репортер. Само ще кажа, че тогава имахте подкрепа от Данаил Кирилов, който се обяви за вас и това не беше единственият член на ГЕРБ, който го стори.

- Нека да припомним фактите. Аз бях предложена за омбудсман от редица граждански организации. Имах срещи с всички парламентарни групи и всички парламентарни групи декларираха пълна подкрепа за моята кандидатура. ГЕРБ имаше свой собствен кандидат, който по време на гласуването събра 84 гласа.

- А вие 129.

- По време на изслушването в парламентарната група на ГЕРБ,
председателят Цветан Цветанов поиска да се извиня за Костинброд срещу подкрепа за избора ми за омбудсман, което, разбира се, аз не направих и решението на ГЕРБ беше, че подкрепят техния кандидат – Константин Пенчев.

Реформаторският блок беше тогава в парламента, казаха, че ще гласуват по съвест и имаше хора, които след това твърдяха, че са ме подкрепили. Със сигурност е имало и такива от ГЕРБ, които са ме подкрепили, но официалната позиция – тази на ръководството, бюлетините на всички шефове на комисии на парламентарната група, бяха обявени във Фейсбук и се видя, че и Цветанов, и Дариткова, и Джема Грозданова, и цялото ръководство, са били против.

-Да се върнем към изборите. Ще работите ли с БСП, ако влезете в следващия парламент?

-Аз съм кристално ясна. С ГЕРБ и с ДПС - по никакъв начин и по
никакъв повод, нито ще подкрепяме тяхно управление, нито ще търсим подкрепа от тях. С тези партии няма да има абсолютно никакви общи действия - ГЕРБ и ДПС и техните патерици ВМРО, ако изобщо влязат, НФСБ. Аз се съмнявам, че те ще бъдат част от следващия парламент, но да е ясно – призовахме всички останали субекти, които ще участват в изборите, да кажат ясно под някаква форма дали ще участват в управление с ГЕРБ и ДПС и ще търсят ли тяхната подкрепа.

По отношение на БСП: зададох на няколко пъти въпроса и на председателя на БСП, и на депутатите на БСП – от лятото и досега защо са в парламента. Когато десетки и стотици хиляди протестираха пред Народното събрание и реално
„Съединението прави силата“ беше пред парламента, а не в парламента, мястото на опозицията беше там, до народа. Това беше моментът, в който те трябваше да изалязат и да заявят своето отношение към сегашното управление.

- За следващия парламент ви питам, г-жо Манолова.

- В следващия парламент точно обяснявам, че ще зависи от тяхното поведение, защото в момента опозицията не застана на страната на народа си, когато хората искаха оставка, и продължиха да крепят това мнозинство и кворума в парламента до последно.

- Т.е. веднъж казвате, че няма да си сътрудничите с партии от статуквото на настоящото Народно събрание, а няколко месеца по-късно, от описаните като партии на статуквото, изваждате БСП?

-Аз съм абсолютно ясна от първия момент. Без ГЕРБ и ДПС.

- В първия момент казвате това, което чухме: партиите на статуквото от това Народно събрание.

-Да, нашите естествени партньори са партията на Слави Трифонов и Демократична България.

-Но не изключвате и БСП?

-Не. Нашата цел е да направим мнозинство на почтените с тези два субекта. Ако трябва да се търсят гласове за конституционно мнозинство... да, но в никакво управление с БСП или подкрепа за правителство на БСП. Сега ясно ли е?

- Като сте заговорили за мнозинства: все повече се говори по темата, че опозицията не подкрепя здравните мерки на правителство. Имаше такъв упрек и от страна на здравния министър. В предизборна кампания сме, но сме и в безпрецедентна ситуация, свързана с пандемията. Днес стана ясно, че най-вероятно от края на тази седмица София ще бъде в почти пълен локдаун. Вие как оценявате тези действия? И можете ли да си сътрудничите с останалите партии, в това число и ГЕРБ, в тази област – здравеопазването?

-Неслучайно България е последна по ваксиниране и това е така, защото тя е първа по корупция. Много сериозна част от решението срещу разпространението на вируса е масовото ваксиниране. За съжаление лобизмът и тук победи в действията на българското правителство, което вместо да се погрижи за гражданите си, очевидно се погрижи за лобитски интереси, няма иначе никакво обяснение защо българското правителство поръча 8 млн. ваксини от една фирма, която последна беше готова с лицензирането от европейския орган по лекарствата.

-Кои са осемте милиона ваксини, които сме поръчали?

-Астра Зенека.

- Мисля че коректното число е 4,5 млн.

- Добре, 4,5 млн, но преди това премиерът обясняваше, че са 8.

- Само по фактите да уточним: става дума за 4,5 млн.

- Човек трудно може да се ориентира дали става дума за дози или ваксини, но в крайна сметка най-голямото количество поръчани ваксини са от една фирма, която случайно или не се управлява в България от майката на евродепутатка от ГЕРБ.

- Да, но правителството твърди, че не е договорна страна.

- Българското правителство обаче е могло да поръча много по-голямо количество от другите две фирми. Така или иначе ние сме заявили много по-малко от това, което сме имали възможност от другите две фирми, доставчици на ваксини. И сега сме в безпрецедентната ситуация, в която ваксинирането беше спряно. Разбирате ли, че на определени места, тъй като ние правим кампания на терен, се оказва, че новите предизборни кебапчета са ваксините.

- Какво имате предвид? Обещават ваксини на избирателите ли?

- Обещават им ваксини, правят се списъци за ваксини от партийни активисти.

- Можете ли да кажете къде се е случвало това и кой го е организирал?

- Вчера бях в Шумен и точно така върви наборът за застъпници и хора, които ще работят за изборите.

- Може ли конкретно да говорим? Кой в Шумен е организирал това, за което говорите?

- Не съм правила разследване. Това е информация от хората, които са на терен и се занимават с избори.

- Можете ли да направите проверка и да кажете, но с конкретика?

- Да, ще направя пълна проверка. В това число и в Кюстендил, защото там ситуацията е много тежка, а ваксини няма от седмици. Нито за хората на първа линия, нито за медицинските специалисти.

- Да ви върна към въпроса: има ли поле за сътрудничество в здравнара криза?

- Няма поле за сътрудничество с хора, които предизвикаха целия този хаос. Сътрудничество с този провален министър или с хора, които поставиха, са абсолютно безотговорни към живота и здравето на българските граждани. Точно по тази причина те трябва да бъдат извадени от властта. Ще има анализ и търсене на отговорност за това как поръчваха ваксини, тестове и други. Ако погледнете, тъй като искате факти, на сайта на здравното министерство... вижте какви са разходите, направени по време на пандемията – там ще видите ужасяващи неща.

- Да се върнем на партийните теми, а именно – ДПС. Няма да ви връщам към репликата “Аз предложих Пеевски”, защото вие пак ще кажете, че това е било въпрос на политическо мъжество, защото другите мъже в политиката...

-Да, то така беше. Но вие ще бъдете 195-ата, която ще ме пита за това. Просто така се наложи, защото другите се извиваха...

- Добре, сега Делян Пеевски не е водач на листа в ДПС. Прави ли това ДПС по-приемлив субект, според вас?

- ”Изправи се!Мутри, вън!” няма да си сътрудничи с ГЕРБ и ДПС и техните патерици. Нещо повече: ние сме гарант, че повече Борисов няма да е премиер и този задкулисен модел, изграден точно от ГЕРБ и от ДПС няма да съществува. И понеже ме попитахте за кой предложи Делян Пеевски.

- Не ви попитах, защото вече сте го обяснявала.

- Направих това, защото беше срамен начинът, по който председатели на парламентарни групи, на управялващото мнозинство, се свиваха и криеха от ясен отговор на този въпрос кой го е предложил Пеевски. Естествено, че го предложиха лидерите на БСП и ДПС – Сергей Станишев и Лютви Местан.

- В такъв случай вие смятате ли, че към този момент БСП може да бъде достатъчно адекватна партия, по вашите критерии, за да я вадите от партиите на статуквото.

- Обяснявам: ако търсим 160 гласа за конституционни промени, които да осъществят контрол върху главния прокурор, да се реши въпросът с мястото на прокуратурата в съдебната или изпълнителната власт, това трябва да се случи с достатъчен брой гласове. Ако ние, Демократична България и партията на Слави Трифонов ги съберем, няма да се стигне до търсенето на подкрепа от други субекти.

Но тук искам да кажа нещо: разликата с взаимодействието с ДПС в онзи парламент и сега, при третия кабинет на Борисов е, че тогава в мандата на БСП това беше официална коалиция. Да, не беше добра коалиция, лоша коалиция, но беше ясна и публично обяснена. А сега Борисов управлява с Пеевски и ДПС задкулисно. Дори по признанието на Борисов ДПС имаха трима инистри, които бяха отстранени по време на летните протести, но сега същите хора са кадидати за народни представители.

Погледнете изборите в Мъглиж. Там опонент на "Изправи се.БГ" беше негласна коалиция между ГЕРБ и ДПС. Това се вижда от резултатите. Ако някой е с ДПС, това е ГЕРБ и това е ясно за българските граждани. Само че те го направиха задкулисно, подмолно и смятат да го правят и в следващия парламент.

- Зрители питат: като се абстрахираме от Борисов, какво би направила Манолова в следващ парламент. Аз бих допълнила: днес е 16 март, 11 дни след началото на предизборната кампания. До този момент няма ваша предизборна програма, защо нямате?

- Ние обявихме нашите 70 мерки за демонтиране на едноличния модел и драстично повишаване на доходите на българските граждани. Така сме нарекли нашия план за подкрепа на обикновените хора в България. И те са в основата на нашата предизборна програма и управленска такава. Тя ще бъде представена официално на 18 март. Ние сме номер 18, така че това е пиарски подбрано.

- От думите ви разбирам, че 70-те мерки ще са в основата на програмата ви. В тях има една част, в която се говори за съдебна реформа. Вие сама повдигнахте тази тема преди малко. В мерките обаче твърдите, че чрез обществено съгласие и допитване ще направите промени в конституцията. Не е ли най-лесният начин именно с национално допитване една тема да се замете или поне да се забави страшно много?

- Това предложение за референдум за нова конституция беше направено, когато Борисов извади буквално от джоба си проекта за рестарт на държавата с една смешна конституция, писана на коляно и която след това се оказа пълно фиаско и за ГЕРБ, и за парламентаризма. Тогава нашето предложение беше да бъдат питани българските граждани дали са съгласни с неговия проект.

- Сега отказвате ли се от референдум или продължавате да държите на това?

- Аз съм за това да има колкото се може повече допитвания до българските граждани по важни теми. Но, тъй като проблемът със съдебната реформа е наболял и е пред скоби, и един от темелите, върху които се крепи нашето партньорство с “Демократична България” и с партията на Слави Трифонов, затова ние сме разделили съдебната реформа на две писти.

Първата е незабавни мерки, които да се случат, които да включват незабавни промени, включително за избор на нов съдебен съвет и за смяна на главния прокурор и други, които се отнасят до основния въпрос: да остане ли прокуратурата в съдебната система или не. Така или иначе ще има конституционен дебат.

- Миналата седмица вашият кандидат в Ямбол Станчо Ставрев, се обяви категорично "за" строежа на АЕЦ "Белене". На следващия ден пред бТВ Арман Бабикян се обяви категорично "против" строежа на АЕЦ "Белене". И друга тема “жужи”. В “24 часа” от името на вашата коалиция се твърди, че не подкрепяте гей браковете. Други ваши кандидати твърдят, че ги подкрепяте. Как ще гарантирате единността на вашата коалиция, при положение че вие нямате категорично мнение по такива полярни въпроси?

- Защо трябва да гарантираме единността на нашата парламентарна група!? Ако исках строга партийна дисциплина, щях да направя партия.

- Татяна Дончева казва, че се е включила в листите на “Изправи се! Мутри, вън!”, за да спре процеса ГЕРБ да я направи своя патерица. От една страна един от вашите патрьори твърди, че във вашата коалиция има троянски коне, а от друга страна виждаме едни хора, които не могат да вземат решение или са на противоположни позиции.

-Тези решения трябва да се вземат вчера, днес, на следващия ден? Ако исках да направя партия, в която централното ръководство да взема решения, да ги спуска надолу и депутатите да са машини за гласуване, със сигурност имах време и правна подготовка да го направя. И достатъчна по силите подкрепа от гражданите. “Изправи се БГ! Мутри вън!” не е партия. При нас няма дисциплина, при която отгоре да ти спуснат решение, в което ти не вярваш. Нашите депутати няма да натискат копчетата без собствено мнение.

- В случай че попаднете в следващия парламент и имате парламентарна група, какво правите ако половината група реши да подкрепя правителството, а другата половина да бъде опозиция?

- По основните въпроси, свързани с подкрепата на управления, в които участват ГЕРБ, ДПС и техните патерици, имаме ясно заявена позиция на абсолютно всеки един от нас.

- Как ще финансирате тази кампания до края?

- Ние и в момента я финансираме. Имаме обявена набирателна сметка. Всъщност ние правим най-евтината възможна кампания.

- На 8 януари г-жа Дончева казва пред “Алтернативата”, че тези работи за финасиране на кампаниите не се говорят по телевизиите. И аз се сещам за един есемес на един, сочен от българската прокуратура за олигарх - Васил Божков, който казва, че ви е отказал подкрепа и го праща до Бойко Борисов.

- Не казва точно това и аз по никакъв начин не съм търсила...

- Ще ви го цитирам: “Манолова идва за поддръжка. Отказал съм ѝ.”

- Става ли дума за финансова подкрепа? В смисъл, как той се е отчитал на Борисов и какво Борисов е искал от него, това наистина е един много интересен въпрос, който предпролагам, някога ще стане ясен на обществото. Както и предполагам стана ясно на обществото, че Борисов направи всички възможно да ме спре да участвам на местните избори. С натиск, заплахи, с предложения за власт, пари и с предложения за каквото се сетите. Колко души са били ангажирани в тази дейност – в опита на Борисов да ме спре да не играя за кмет на София, аз мога само да предполагам.

- Отказана поддръжка част от това ли е?

- Той пращаше всякакви хора. Да правят всякакви сглобки.

- Кои бизнесмени финансират в момента кампанията ви?

- Нито един бизнесмен не финансира тази кампания. Има хора от дребния, от средния бизнес, които правят своите дарения в сметката на коалицията. Ние правим възможно най-евтината кампания в момента. Най-евтината.

- Колко сте похарчили до момента?

-Единствените разходи, които се правят, тъй като ние нямаме платени участия в националните медии, участваме с това, което е безплатно. Нямаме отразяване в регионалните или почти нямаме. Единственият разход е свързан с офисите в рамките на кампанията, които струват толкова, колкото Борисов плащаше гласа в Мъглиж. 300 лева струваше глас. Имаме и билборди.

- Планирате ли, ако попаднете в управление, да променяте данъците в страната?

- Казали сме ясно, че повишаването на доходите на българските граждани за нас е пред скоби. Посочили сме 1250 лева минимален месечен доход на работещ човек в България в края на следващ мандат.

- Движение по данъците ще има ли?

- Да. Ще въведем необлагаем минимум, което означава, че най-ниските доходи до 650 лева няма да бъдат облагани с данък. Тези 10 процента държавата ще отстъпи на най-нискодоходните българи.

- Референдумът на Слави Трифонов се очертава като една от темите, по които в следващия парламент доста ще се говори. Вие разписахте един законопроект като национален омбудсман, продължавате ли да защитавате това, че трябва да бъде променена коренно избирателната система в България?

- Аз участвах в неговото писане, на този законопроект. И тогава, като омбудсман, казах, че мнението на 3 милиона и половина български граждани е определящо.

- За вашето мнение ви питам.

-Аз вече съм казала – един лев партийна субсидия и мажоритарен вот.

- Това не обслужва ли големите партии? Има мнение на социолози, които казват, че това обслужва ГЕРБ и ДПС.

- Това е мнението на българския народ. Аз съм го заявила в качеството си на омбудсман. Не смятам да променям нито една от каузите, зад които съм стояла – и Закона за частния фалит, и Закона за монополите, и за гласуването на българите зад граница, и за електронното гласуване. Нямам никакво намерение да си променям позициите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG