Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавите от НАТО увеличават разходите за отбрана, но по-малко от половината харчат поне 2% от БВП


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Разходите за отбрана на държавите от НАТО са се увеличили с 3,9% през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Това показва годишния доклад на НАТО, представен във вторник от генералния секретар Йенс Столтенберг. Въпреки това по-малко от половината изпълняват целта да харчат поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Държавите от НАТО, които харчат поне 2% от БВП за отбрана, са 11. Сред тях са Естония, Литва, Латвия, Франция, Гърция, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Великобритания и САЩ, които са държавата с най-големи абсолютни разходи за отбрана и с най-голям процент от БВП разходи за отбрана – 3,73% през 2020 г.

Според доклада България е отделила за отбрана 1,6% от БВП (1,843 милиарда лева) при цел от 2% до 2024 година. От тази сума 19,2% са били насочени към оборудване при цел от 20%. Бюджетът за отбрана в България е бил свързан с разходи по служителите (56%), 18% са били за дейности и поддръжка, 6,9% за инфраструктура, съобщи БТА.

Държавите членки на НАТО продължават да инвестират в отбраната, въпреки икономическите последствия от пандемията от COVID-19. „Очакваме тази тенденция да продължи и тази година, защото предизвикателствата пред сигурността не са си отишли“, каза Столтенберг.

В България 57% от хората подкрепят членството на страната в НАТО и ако трябва да гласуват дали държавата да остане член на алианса, биха подкрепили това. 22% от българите биха поискали страната да напусне НАТО. Това показват данните от допитване, цитирани в годишния доклад на НАТО.

Резултатите от допитването сочат, че подкрепата за НАТО е средно 62% в държавите от организацията, а средно 11% от попитаните не подкрепят членството на държавата си в алианса. Най-висока е подкрепата в държави като Албания, Литва, Полша и Румъния, а най-ниска – в Исландия, Словакия, Франция и Черна гора.

Средно 79% от участниците в допитването смятат, че сътрудничеството между Европа и Северна Америка в областта на сигурността и отбраната е важно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG