Връзки за достъпност

Извънредни новини

Apple се съгласи да инсталира руски софтуер в устройствата си за Русия


Социалната мрежа Vkontakte е едно от одобрените от Кремъл приложения за предварително инсталиране
Социалната мрежа Vkontakte е едно от одобрените от Кремъл приложения за предварително инсталиране

Технологичният гигант Apple ще продава устройствата си в Русия с предварително инсталиран руски софтуер, предадоха „Ведомости“ и „Комерсант“. Компанията е взела това решение, за да спази нов закон в страната, който влиза в сила от 1 април.

При покупка на нов продукт на Apple, клиентите ще могат да избират от няколко приложения, одобрени от руското правителство, заяви източник от Министерството на цифровото развитие и масови комуникации.

Списъкът с приложения, одобрени от Кремъл, включват търсачката Yandex, платформата за електронна поща и новини Mail.ru, социалната мрежа Vkontakte и системата за плащане MirPay. Тези и други приложения трябва задължително да бъдат предварително инсталирани. Компютри с Майкрософт и смарт телевизори също трябва да имат руски софтуер и браузъри.

Официални представители на Apple са потвърдили решението да предлагат устройствата си с тези приложения, уточнява „Ведомости“.

Потребителите със смартфони на Android няма да имат избор и всички руски приложения и програми ще бъдат предварително инсталирани.

Очаква се новият закон да бъде редактиран, така че да задължава всички международни компании да инсталират предварително на електронните си продукти руски браузъри.

Преди ден долната камара на руския парламент одобри поправки, които предвиждат глоби до 2750 долара за продажбата на смартфони и смарт телевизори без предварително заложени руски програми. Тези поправки ще влязат в сила на 1 юли.

Критици на Кремъл изразиха притеснениe, че новите закони създават възможност за постоянно наблюдение на потребителите през одобрените от правителството приложения. Съществиват и опасения, че задължението за предварително инсталиране на руски софтуер може да отблъсне международни компании от Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG