Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кърт Ръсел – шутът, който може да сложи краля на място


Кърт Ръсел
Кърт Ръсел

“Аз съм шут. Роден съм, за да правя това. Шутът не винаги е смешен. Той е единственият, който може да влезе в двореца по всяко време и да сложи краля на място.”

Така холивудската звезда Кърт Ръсел описва себе си накратко в интервю за “Ню Йорк Таймс”. На 17 март той празнува своята 70-годишнина.

Ръсел започва актьорската си кариера, когато е едва на 10 години. Приема това за естествено. Баща му е актьор, а майка му - танцьорка.

Тогава той подписва десетгодишен договор с “Дисни”, а самият Уолт Дисни е важна част от живота му. “Вашингтон Поуст” разказва, че една от популярните легенди в Холивуд е, че последните думи на Уолт Дисни са били името Кърт Ръсел.

През 80-те години на миналия век актьорът участва в няколко касови филми като “Танго и Кеш”, “Бягство от Ню Йорк” и “Нещото”.

“Единственият път в актьорската ми кариера, когато чувствах, че не знам какво правя беше в “Танго и Кеш”, когато трябваше да съм облечен като жена”, казва Ръсел и добавя: “Изглеждах като грозна версия на майка ми, която всъщност е доста красива жена.”

Извън киното Ръсел ловува и обича самолети. Той е пилот и почетен член на Wings of Hope, организация с нестопанска цел, която предлага безплатен медицински въздушен транспорт.

Към тези свои страсти той добая и виното. От години Ръсел произвежда собствена марка вино. Всяка реколта е кръстена на името на член от семейството му или на негов приятел.

Част от приходите от продажбите на вина отиват за програмата Mind Up на фондация Hawn, която помага на деца да преодоляват проблеми, свързани със стрес и тревожност в училище.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG