Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тя просто се прибираше вкъщи". Убийството, което ядоса жените


Протест след убийството на Сара Еверард. На плаката пише: "83% от жените променят плановете си [за присъствие] на публични места, за да избегнат тормоз"
Протест след убийството на Сара Еверард. На плаката пише: "83% от жените променят плановете си [за присъствие] на публични места, за да избегнат тормоз"

Когато 33-годишната Сара Еверард изчезва в началото на март, никой не предполага, че съдбата ѝ ще се превърне в катализатор на сериозни разговори за насилието над жените във Великобритания и отвъд границите ѝ.

Младата жена си тръгва на 3 март вечерта от къщата на приятели в Лондон и се отправя към дома си. Снимана е от охранителна камера около половин час след като си тръгва от гости. През по-голяма част от пътя тя говори с приятеля си по телефона и се уговаря с него да се видят на следващия ден. Когато тя не се появява на срещата, той подава сигнал в полицията.

Новината за изчезването ѝ стига до водещите новини на британските медии няколко дни по-късно, след като служител на лондонската полиция е арестуван по подозрение за връзка със случая. По-късно той е обвинен в отвличането и убийството на Сара Еверард.

Убийството на 33-годишната жена предизвика вълна от гняв сред хората в Обединеното кралство и наново повдигна въпроса за насилието над жените. Хиляди споделиха в социалните мрежи за преживян тормоз и насилие. Бяха организирани бдения, част от които прераснаха в протести.

Управляващите в Лондон заговориха за въвеждане на допълнителни мерки, които да помогнат на жените да се чувстват в безопасност, но конкретните предложения бяха определени от експерти като безполезни.

Изчезването на Сара Еверард

Сара Еверард е обявена за изчезнала на 4 март и тогава започва нейното издирване. Младата жена е видяна за последно предишната вечер, когато си тръгва сама от къщата на приятелите си - на около 4 километра от дома й. Маршрутът ѝ минава през едни от най-гъстонаселените и добре осветени райони на британското столица, през които хиляди хора се прибират вечер след работа.

Сара Еверард
Сара Еверард

На 9 март, пет дни по-късно, 48-годишният служител на лондонската полиция Уейн Казънс е арестуван по подозрение, че я е отвлякъл. Към този момент разследващите все още изразяват надежда, че жената може да бъде открита жива.

Ден по-късно обаче тялото ѝ е намерено в гора на десетки километри от Лондон. След като е потвърдено, че тялото е на Сара Еверард, Казънс е арестуван отново, този път заради подозрение в убийство, а по-късно са му повдигнати обвинения за двете престъпления.

Това привлича още повече внимание към случая, защото обвиненият е полицейски служител. Той започва работа в полицията през 2018 г. и работи в отдела за охрана на парламента и чуждестранните посолства в Лондон. Според началниците му не е бил на работа вечерта на изчезването на Сара Еверард.

Реакциите и протестите

След новината за изчезването на Сара Еверард и най-вече след повдигането на обвинение на полицейски служител за убийството ѝ, жени от всички краища на Обединеното кралство започнаха да споделят истории за насилие и тормоз по улиците на големите градове.

Една от тях е Хелена Уадиа, която казва пред Би Би Си, че е споделила опита си в публикация в Туитър, за да привлече внимание към това колко често жените не се чувстват в безопасност на улицата.

„Внимаваме за всичко – как сме облечени, дали и колко алкохол пием. Взимаме таксита дори когато не можем да си ги позволим. Държим ключове в ръцете си. Не носим слушалки, докато тичаме в парка. Винаги избираме добре осветени пътища. Изтощително е“, каза тя.

Друга публикация в Туитър, която пита жените дали им се е случвало да се правят, че говорят по телефона, да си променят пътя или дори да бягат, защото са се почувствали заплашени от мъже на публични места, събра стотици хиляди харесвания.

Протест пред сградата на парламента в Лондон
Протест пред сградата на парламента в Лондон

Стотици хора се събраха на бдение на мястото, където се предполага, че е била отвлечена Сара Еверард. Участниците се събраха въпреки предупреждението на властите, че по този начин нарушават мерките срещу пандемията.

Организаторите казаха, че целта им е била жените да се съберат, за да се почувстват солидарни и защитени. Виждаха се плакати с надписи „Тя просто се прибираше вкъщи“, „Убита от системата, за която ни казват, че ни защитава“, „Гласът ни няма да бъде заглушен“. Хиляди хора донесоха цветя.

Последваха сблъсъци с полицията и няколко участнички бяха арестувани. Това доведе до критики срещу полицията и призиви за оставки на ръководството.

Предложенията за промени

Властите във Великобритания реагираха на случая и в началото на тази седмица представиха мерки, които според тях трябва да допринесат за безопасността на жените. Предложенията им обаче бяха остро критикувани от защитници на правата на жените и експерти.

Цветя в памет на Сара Еверард
Цветя в памет на Сара Еверард

Според плана на британското правителство подобряване на уличното осветление и увеличаване на полицейското присъствие около баровете и нощните клубове ще помогне на жените да се чувстват в безопасност. Освен това властите предлагат полицаи в цивилно облекло да посещават барове и нощни клубове, за да следят за сигурността.

Предложенията бяха критикувани като „смехотворни“ от експерти. Според тях са нужни много по-амбициозни действия, които да се прицелят в корена на проблема с базираното на пола насилие и да подготвят властите да реагират правилно при такива случаи.

Полицаи под прикритие в баровете е смехотворна идея.
Сузана Фиш

„Полицаи под прикритие в баровете е смехотворна идея“, казва пред Ройтерс Сузана Фиш, бивша ръководителка на полицията в Нотингамшир. Според нея предложенията са „пиар без никакъв смисъл“.

„Сара Еверард не е била в бар, а просто се е прибирала вкъщи. Точно както хиляди жени, които са станали жертви на тормоз, сексуални посегателства и насилие на публични места“, казва тя.

Според британския премиер Борис Джонсън засилването на полицейското присъствие в нощните заведения и слагането на по-добро осветление и повече камери на публични места ще „осигури по-голямо спокойствие за жените“.

Според заместник-директорката на коалицията „Спрете насилието над жените“ Дениз Угур обаче тези мерки се концентрират върху „симптома“, вместо върху истинския проблем – нормализирането на насилието на мъже над жени.

Активисти за правата на жените и експерти призовават за включване в училищните програми на темата с насилието, основано на пола, както и квалифицирането на омразата, основана на пола, като утежняващо обстоятелство при престъпления.

Според Лорета Трикет, преподавател в правния факултет на университета в Нотингам, освен всички други мерки, властите трябва да предприемат действия за подобряване на подготовката на самата полиция за реакция в такива случаи. Според нея сред самите полицаи отношението към насилието срещу жените и сексуалния тормоз не е еднозначно осъдително.

„Слагането на повече улично осветление и изпращането на полиция при нощните клубове няма да промени културата в обществото и няма да промени нагласите, които виждаме при някои полицаи“, казва тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG