Връзки за достъпност

Извънредни новини

От понеделник - без ясли, детски градини, молове и заведения. 124% е ръстът на смъртните случаи


Здравните власти се подготвят за брифинга в четвъртък, 18 март 2021 г.
Здравните власти се подготвят за брифинга в четвъртък, 18 март 2021 г.

Моловете, заведенията, детските градини и яслите се затварят от понеделник в цялата страна, решиха здравните власти. Мерките се взимат заради пандемията от коронавирус. Затварянето ще стане само 20 дни след пълното отваряне на страната, което беше въведено на 1 март при вече нарастващи случаи на коронавирус.

Новините от четвъртък идват на фона на “стремителен ръст” на смъртността и на новите случаи на COVID-19, каза ген. Мутафчийски от Националния оперативен щаб. За две седмици новозаболелите в страната са се увеличили с 94%, а смъртните случаи - със 124%, каза той.

В момента България е на трето място в света по интензивност на ръста на смъртните случаи и на седмо място в света по нарастване на новите случаи в рамките на денонощие.

Новите ограничителни мерки ще бъдат в сила 10 дни и ще включват също затварянето на университетите, на фитнесите, басейните и спортните зали, на кината, музеите и театрите, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на брифинг в четвъртък.

Решението за училищата ще бъде взето от Министерството на образованието.

Затварянето на университетите няма да засяга провеждането на държавните изпити и провеждането на практики за клиничните направления. В затворените молове и търговски центрове ще могат да работят хранителните магазини, аптеките, зоомагазините, оптиките, банковите клонове и офисите на мобилните оператори.

Собствениците на хотели ще трябва да осигурят на посетителите хранене по стаите.

От понеделник са забранени и събиранията на повече от 15 души на домашни празненства на закрито, както и провеждането на конгреси и семинари. Забранено е и провеждането на организирани тържества и събори на открито, организираните туристически пътувания и извънкласните дейности в училище, каза още министър Ангелов.

Измерена в абсолютни числа за 14-дневен период, смъртността в България е 11 на 100 хил. души население, което ѝ отрежда четвърто място в ЕС и първо място на Балканския полуостров. По заболеваемост България е на 9-о място в ЕС и на 3-о на Балканите с 483 случая на 100 хил. души население, измерени на двуседмична база, каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Най-засегнатите области в страната са Бургаската, Плевенската, Софийската, Врачанската и Кюстендилската, където броят на заболелите е над 600 случая на 100 хил. души население, каза още той.

По данни на РЗИ в момента в софийските болници има 2100 пациенти, което е много близо до пика за столицата, измерен на 30 ноември 2020 г. Тогава в столичните болници са се лекували 2264 души, напомни кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя отчете ръст в приема на деца и на млади хора и "изключително стръмен ръст" от 35% в броя на хоспитализираните.

Данните идват на фона на временно замразено имунизиране с препарата на AstraZeneca - решение, което беше взето след смъртен случай на ваксинирана жена в Пловдив, макар че не е доказана връзка между ваксината и причината за смъртта.

В четвъртък се очаква заключението на експертите по случая. То ще съвпадне и с решението за AstraZeneca, което ще вземе европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

"Ако истината е тази, за която твърдят всички учени, ваксинирането ще продължи", каза министър Ангелов.

AstraZeneca е ваксината, от която България е поръчала най-много дози.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG