Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавите от Г-7 осъдиха окупацията на Крим и поискаха Русия да спазва човешките права


Руски войници в Крим през 2014 г.

Държавите от Г-7 потвърдиха „непоколебимата си подкрепа“ за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна на седмата годишнина от анексирането на украинския полуостров Крим от Русия.

В общо изявление на 18 март 2021 г. външните министри на САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония, както и първия дипломат на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел „недвусмислено осъдиха“ руската окупация на Крим и „нарушенията на човешките права на територията на полуострова, особено на кримските татари“.

В изявлението се казва също, че държавите „твърдо се противопоставят на продължаващата дестабилизация на Украйна от страна на Русия“, особено в източните региони Донецк и Луганск, където сблъсъците между украинските въоръжени сили и подкрепяните от Москва сепаратисти взеха повече от 13 000 жертви.

Русия анексира полуостров Крим през март 2014 г. като изпрати армейски части и организира референдум, който повече от 100 държави по света смятат за нелегитимен. Това се случи след като проруският президент на Украйна Виктор Янукович беше свален от протести.

В своето изявление държавите от Г-7 и ЕС призовават Русия веднага да освободи всички „несправедливо задържани“ по време на кампанията срещу активисти, журналисти, малцинства, сред които и кримските татари, и всички други, изразяващи несъгласие с анексирането. Сред арестуваните е и журналистът на Радио Свободна Европа/Радио Свобода Владислав Есипенко по обвинение, че е извършвал шпионаж в полза на Киев.

Държавите от Г-7 призоваха Москва да изпълнява задълженията си по мирните споразумения от Минск, които целят да сложат край на войната в Източна Украйна. „Русия е страна в конфликта в Източна Украйна, не медиатор“, се казва в изявлението. Затова „Москва трябва да спре да подклажда конфликта като предоставя финансова и военна помощ на сепаратистите“, смятат още държавите от Г-7.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG