Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Реквизит за сватби и кръщенета". МВР не е различило фалшиви пари от копия на банкноти


Една от разпространените снимки от прокуратурата
Една от разпространените снимки от прокуратурата

Фалшивите пари, които бяха открити в един от софийските университети, са с много лошо качество и затова са негодни за извършване на престъпление. Това стана ясно в четвъртък следобед, когато съдът разгледа мярката за неотклонение на двамата арестувани по случая.

Това не са фалшиви пари, а реквизит за сватби и кръщенета, казаха адвокатите на задържаните.

Във вторник МВР съобщи, че е открита печатница за фалшива валута. Тя се е помещавала в хале, разположено на територията на университет в София. Името на учебното заведение не беше огласено, но по-късно се разбра, че става дума за Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков".

Разкриването на печатница за фалшиви пари беше представено като акция на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и столичната полиция. Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов се снимаха пред фалшивата валута "с общ номинал от 4 млн. долара и 3,6 млн. евро". Градският прокурор Илияна Кирилова и шефовете на службите, извършили акцията, дадоха пресконференция.

От МВР казаха, че един от двамата задържани е мъж, който е имал трудов договор за печатни услуги с висшето училище. Още в същия ден ректорката на ВТУ Даниела Тодорова каза, че това не е вярно. Тя уточни, че става дума за хале, което е било отдадено под наем на частна фирма и че университетът няма отношения с арестувания.

В четвъртък съдът стигна до извода, че парите са били отпечатани с толкова лошо качество, че не могат да се считат за подправени, пише Медиапул. Двамата задържани са освободени с най-леката мярка – подписка.

Съдията по делото каза, че банкнотите всъщност са само копия, отпечатани без специални печатни техники и без характерната хартия, за да се смята, че имитират пари. Макар и да са фалшиви, парите "не представляват подправени парични знаци, доколкото същите не са изготвени нито на хартия, близка до оригиналната, нито е правен някакъв опит за имитация или подправяне на истински парични знаци", посочи съдът, цитиран от Медиапул.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG