Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лични лекари чакат с часове на опашка за ваксини


Лични лекари чакаха с часове наред пред Столичната здравна инспекция, за да получат по три флакона от препарата на AstraZeneca, предаде БНР.

За семейните медици в София са заделени около 1000 флакона. Според личните лекари проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, а не в готовността им да извършат ваксинацията.

“Стоим по 2 часа и в един момент казват, че ваксината е свършила. Поискаха от нас бройка пациенти, които са се записали за ваксини. При това положение защо не ни дават тази бройка”, коментира пред Националното радио един от лекарите, чакащи на опашката.

От анкета, проведена сред 15% от всички общопрактикуващи лекари, става ясно, че има внушително несъответствие между заявени и получени дози, информира БНТ.

78% от личните лекари са заявили, че са поставили между 10 и 40 дози ваксини. Над 50% са посетили Регионална здравна инспекция между 1 и 3 пъти, без да получат изобщо ваксини.

В края на работната седмица, след като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че не е открила доказателства, че ваксинацията с AstraZeneca води до повишен риск от тромбоемболии, България възобнови имунизацията с този препарат. Много европейски държави бяха спрели временно използването на ваксината.

През изминалото денонощие, след като ваксинационните центрове в България отново заработиха, бяха поставени 6669 дози ваксини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG