Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новото затваряне и мерките. Какво работи и какво не работи


През последния месец се наблюдава значително увеличение на броя на новите случаи на COVID-19 в България. Страната отново е на едно от първите места по смъртност в Европа. Настанените за лечение в болница са над 8 хиляди, от които 700 са в интензивни отделения. Това подложи на изпитание здравната система, а властите преосмислиха подхода си и въведоха по-строги ограничителни мерки - само 20 дни след пълното отваряне на страната, което беше въведено на 1 март при вече нарастващи случаи на коронавирус. Новите ограничителни мерки влизат в сила в понеделник със заповед на министъра на здравеопазването и ще бъдат в сила 10 дни.

Училища, детски градини и университети

Още от началото на пандемията училищата са най-засегнати от мерките. От понеделник отново се преустановяват присъствените учебни занятия. Това се отнася и за всички учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, групови извънкласни дейности и занимални.

Забранява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по „Медицина“, „Дентална медицина“, „Здравни грижи“, „Фармация“ и „Обществено здраве“. Ще могат да се провеждат държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления.

Врати затварят езиковите, образователните и обучителните центрове и школи. Преустановяват се посещенията в детски градини, ясли, детски центрове и клубове.

Кина и театри

Мерките засягат и културната сфера. Затварят кина, театри, музеи и библиотеки. Преустановяват се всички сценични прояви, концерти и фестивали, включително и на открито.

Молове, заведения, ресторанти

За 10 дни се преустановяват посещенията в заведенията за хранене. Те ще могат да предлагат единствено доставки по доморете. Клиентите ще имат възможност да вземат храна от ресторантите, но не могат да я консумират на място.

Моловете и търговските центрове отново затварят врати. Някои от обектите на тяхна територия ще продължат да работят. Това са: магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни и куриерски услуги, офисите на телекомуникационните оператори, както и услугите по химическо чистене.

Игралните зали и казината също спират работа.

Магазини

Според заповедта на министъра на здравеопазването всички магазини с нетна търговска площ над 300 кв. се затварят. Това не се отнася за супермаркетите и хипермаркетите, които предлагат хранителни стоки.

Остават в сила така наречените "зелени коридори за пазаруване". Магазините за хранителни стоки трябва да организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в часовете между 8:30 и 10:30 часа.

Фитнеси, спортни зали и състезания

Както и при предишните затваряния, фитнесите и спортните зали отново спират работа. Преустановява се и провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18-годишна възраст. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към федерациите. Състезанията за всички възрастови групи ще се провеждат без публика.

СПА центровете, плусните басейни и комплекси също спират работа. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации.

Конгреси, тържества и други събирания

От понеделник са забранени събиранията на повече от 15 души на домашни празненства, както и провеждането на конгреси и семинари. Забранено е и провеждането на организирани тържества и събори на открито.

Туризъм, хотели и семинари

Преустановяват се груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина, както и груповите посещения на туристически обекти в страната. Ресторантите в хотелите могат да предлагат храна само в стаите на гостите.

От понеделник е забранено провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Пазари

Носенето на маска на пазарите, тържищата и базарите става задължително. На тези места трябва да бъде създадена организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от метър и половина между посетителите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG