Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подправени долари или хартийки за купон? Как обявените за фалшификатори излязоха на свобода


Част от намерените от ГДБОП долари в Илия Ненов и Даниела Андонова
Част от намерените от ГДБОП долари в Илия Ненов и Даниела Андонова

„Впечатляващо! Това може би е една от най-големите суми, които е намирана. [...] Сериозна работа, поздравления!“

Думите са на главния прокурор Иван Гешев, произнесени във видео на пресцентъра му от 16 март, на което се виждат конфискувани от МВР фалшиви банкноти с общ номинал от 4 млн. долара и 3.6 млн. евро.

Миналата седмица разследващите представиха операцията като удар срещу международна схема за печатане на подправени пари, разкрита със съдействието на американските тайни служби на територията на столичното Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“.

Два дни по-късно обаче съдът освободи задържаните мъж и жена, у които бяха намерени банкнотите. Магистратите постановиха, че „по делото не е събрано нито едно годно доказателство“, че въпросните банкноти действително са фалшификати, предназначени за разпространение в паричния оборот.

Така заглавията в медиите за успеха на антимафиотите от ГДБОП и партньорите им от Сикрет сървиз бяха засенчени от друга новина – иззетите фалшиви пари всъщност са "реквизит за сватби и кръщенета".

Кое е вярното? В следващите редове ще прочетете какво точно прие за доказано до момента съдът.

Фалшиви или подправени пари

Основният въпрос, който беше обсъждан в Софийския градски съд (СГС) на 18 март, беше дали в случая въобще може да се говори за извършено престъпление. Причината беше, че според защитата намерените банкноти всъщност не притежават нито един от обичайните белези на фалшификатите.

Това противоречи на обявеното по-рано от директора на ГДБОП Любомир Янев, който на пресконференцията по повод операцията заяви пред медиите, че парите са с относително добро качество.

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов разглеждат намерените банкноти в СДВР
Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов разглеждат намерените банкноти в СДВР

Прокуратурата фокусира обвинителната си пледоария пред СГС върху голямото количество банкноти, вместо да коментира тяхната изработка. Тя поиска постоянния арест на двамата обвиняеми по делото Илия Ненов и Даниела Андонова на базата само на експертни справки от столичната полиция, които казват, че намерените пари са фалшиви.

Защитата обаче опонира, че такова понятие не съществува в Наказателния кодекс (НК), а задържаните са обвинени за „подправени пари“, каквато е официалната формулировка на това престъпление. Затова и адвокатите пледираха, че обвинението е прибързано и неясно.

Освен това адвокатите оспориха тезата на прокуратурата, посочвайки, че експертните справки всъщност са показали, че при изработването на банкнотите не е използвана същата хартия като на истинските долари, нито техники за дълбок печат и релеф, а и липсват холограмни ленти и серийни номера.

„Единственото тяхно предназначение е да бъдат реквизит за дадени събития. Това са сватби, кръщенета“, каза в съдебната зала един от адвокатите на Ненов и Андонова. Той също добави, че „в интернет се продават парти пистолети, които изхвърлят фалшиви долари“.

Стара двуцветна печатарска машина

Друг довод на защитата беше, че от официално предоставена по делото информация от ВТУ „Тодор Каблешков“ се е разбрало, че използваната от Ненов печатна машина е двуцветна и е произведена през 1987 г.

„И тази машина очакваме да произведе парични знаци? Това поне за мене е абсурдно“, възкликна един от адвокатите, на което прокуратурата отговори само, че на този въпрос предстои да отговорят назначените експертизи по разследването.

Печатарската машина "Хайделберг", на която работи обвиняемият Ненов
Печатарската машина "Хайделберг", на която работи обвиняемият Ненов

В края на едночасовото си заседание съдия Милен Михайлов прие за основателна тезата на обвиняемите и подчерта, че намерените банкноти „не са изготвени нито на хартия, близка до оригиналната, нито е правен някакъв опит за имитация или подправяне на истински парични знаци“.

„Не става ясно тези банкноти да имат характериситиките на подправени парични знаци", прие съдът. Наказателният кодекс преследва производството и разпространението именно на "подправени" банкноти.

Затова съдия Михайлов определи най-леката мярка за неотклонение „подписка“ и за двамата задържани и ги освободи незабавно от ареста. Решението обаче не е окончателно и може да бъде атакувано от държавното обвинение пред Софийския апелативен съд.

Дали банкнотите представляват фалшификати по смисъла на закона или са просто реквизит за тържества не беше единственият спорен въпрос по казуса. По време на заседанието на СГС стана ясно, че Илия Ненов не работи по трудов договор с висшето транспортно училище, както обявиха първоначално разследващите.

Всъщност мъжът се оказа служител на фирма, наела склад на територията на университета и носеща същото име – „ВТУ Каблешков ЕООД“. Това беше съобщено междувременно и от ректора на самото учебно заведение Даниела Тодорова, която изпрати официално опровержение до медиите.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG