Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проучване в САЩ показва, че ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефикасна


]
]

Оксфордската ваксина срещу COVID-19 е безопасна и високо ефективна според резултатите от проучване, в което са се включили 32 000 доброволци от САЩ, Чили и Перу. Това съобщи британско-шведският производител AstraZeneca.

Препаратът има 79% ефикасност. Това означава, че при клиничното изпитание ваксината е намалила със 79% случаите на коронавирус със симптоми в сравнение с контролната група, която е получила плацебо. Според изявление на фармацевтичната компания от 22 март препаратът има 100% ефикасност в предотвратяването на тежки форми на заболяването и хоспитализация.

Резултатите от проучването сочат още, че ваксината е безопасна и не са открити сведения, че причинява съсирвания на кръвта. Тя работи при всички възрасти, включително и при възрастните, където ефикасността е 80%.

Препаратът на AstraZeneca, който беше разработен в кооперация с Оксфордския университет е одобрен за употреба в над 50 държави, но САЩ все още не е дал зелена светлина за приложението му в страната. Миналата седмица повече от 10 държави в Европа временно спряха прилагането на ваксината заради опасения, че причинява съсирвания на кръвта.

В петък Европейската агенция по лекарствата съобщи, че не е открила доказателства, че ваксинацията с този препарат води до повишен риск от тромбоемболии. Тогава държави, сред които беше и България, възобновиха имунизацията с AstraZeneca.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG