Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивш канадски дипломат се изправя пред китайски съд по обвинения в шпионаж


Майкъл Ковриг в интервю за Асошиейтед прес през 2018 г.
Майкъл Ковриг в интервю за Асошиейтед прес през 2018 г.

В понеделник започна делото срещу бившия канадски дипломат Майкъл Ковриг. Той е обвинен от китайското правителство в шпионаж. Случаят сериозно влоши дипломатическите взаимоотношения между Пекин и Отава.

Съдебният процес идва само 3 дни след изслушване на затворени врати във връзка с обвинения срещу друг канадец – бизнесмена Майкъл Спавор, който беше арестуван непосредствено след Ковриг през декември 2018 г.

Двамата са в ареста от повече от 2 години.

Смята се, че тяхното задържане е извършено в отговор на ареста в Канада на финансовия директор на китайския конгломерат Huawei Менг Ванжу по-рано същия месец.

Международни дипломати не бяха допуснати до делото на 22 март в Пекин от съображения за сигурност според властите. Китайското правителството разпространи много оскъдна информация за обвиненията и процеса срещу двамата канадци.

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо каза, че "липсата на прозрачност" и достъп на канадските дипломати до съда е "абсолютно недопустима".

Пекин казва, че задържането на Ковриг и Спавор нямат общо със случая на Менг, която е под домашен арест във Ванкувър. Тя оспорва заповед за екстрадиция в САЩ по обвинения в избягване на американски санкции срещу Иран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG