Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ предупредиха Германия за възможни санкции заради "Северен поток 2"


Държавният секртеар на САЩ Антъни Блинкен коментира във вторник, че тръбопроводът “Северен поток 2”, който се изгражда от Русия до Германия е в разрез с интереса на Европейския съюз. По думите му продължаващото строителство на газопровода може да доведе до възможни санкции за Берлин.

"Президентът Джо Байдън беше много ясен, когато каза, че смята тръбопровода за лоша идея. Лоша за Европа, лоша и за САЩ", каза Блинкен на пресконференция в централата на НАТО в Брюксел.

Според държавния секретар на САЩ газопроводът между Русия и Германия противоречи на интересите на Европейския съюз и може да подкопае позициите на Украйна. Германия настоява тръбопроводът да бъде завършен въпреки постоянната съпротива на САЩ в продължение на повече от десетилетие.

Американските власти твърдят, че газопроводът, който транспортира 55 милиарда кубически метра природен газ годишно директно от Русия до Германия през Балтийско море, ще направи Европа твърде зависима от руските енергийни доставки. Освен това ще заобиколи Украйна, потенциално лишавайки я от ценни транзитни такси.

Блинкен спомена американски закон, който изискваше САЩ да наложат санкции на компании, участващи в проекта "Северен поток 2".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG