Връзки за достъпност

Извънредни новини

Онлайн инструмент ще следи гласуването в рискови секции


Ива Лазарова и Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда
Ива Лазарова и Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда

Онлайн инструмент ще показва риска от изборни манипулации в различни секции в страната. Това обявиха на пресконференция в сряда Ива Лазарова и Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда (ИРПС).

Инструментът е активен на сайта "Отворен парламент" и ще показва секции, в които поведението на избирателите на парламентарните избори в периода 2013 - 2017 г. е имало сериозно отклонение от общите резултати в съответните населени места и райони.

Разработката обхваща общо 1724 секции. Избирателната тежест на подадените в тях гласове е около 10%. Това не означава, че тежестта на контролирания вот е същата, защото зад отклоненията в тези секции стоят различни хипотези и обяснения, посочиха от организацията. Едно от обясненията може да е етнически вот, друго - личност, родом от даденото населено място, може да има и различни форми на натиск, смятат експертирте.

От ИРПС дадоха примери с няколко секции, една от които е в Бургас. За три парламентарни вота в тази секция се наблюдава различно поведение в гласуването. През 2013 г. в секцията печели ГЕРБ с 37 процента, през 2014 г. най-предпочитана формация е Реформаторският блок, който взима 35 процента, а през 2017 г. най-много от гласовете събира ДПС - 26 процента, посочиха от организацията. Необходимо е да се направи цялостен и задълбочен анализ на отклоненията в поведението на избирателите в такива секции, смятат от института. Изборните нарушения се случват най-често там, където населението е изпаднало в някаква форма на зависимост, посочи Ива Лазарова.

Очертава се да има проблем в отчитането на резултатите от предстоящите избори, особено в частта с преференциите, предупредиха от организацията. Те са алармирали ЦИК за това и настояват членовете на СИК да бъдат обучени адекватно, както и партиите да обучат своите представители в комисиите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG