Връзки за достъпност

Извънредни новини

Затварянето на историята. Как Русия спря достъпа до архиви от Втората световна война


Паметник на участниците в конференцията в Ялта е издигнат в анексирания от Русия Крим, 6 август 2019 г.
Паметник на участниците в конференцията в Ялта е издигнат в анексирания от Русия Крим, 6 август 2019 г.

Русия ще ограничи достъпа до архивите на Втората световна война, които до момента бяха отворени. Това става ясно от заповед на министъра на отбраната Сергей Шойгу, издадена още на 12 ноември 2020 г., но обявена едва през тази седмица. Тя ще влезе в сила на 2 април.

С тази заповед се отменя предишно разпореждане от 2007 г., с което огромен масив документи беше разсекретен, пише Радио Свобода.

Защо се прави и защо е важно

През последните месеци Русия прие поправки в няколко различни закона или подготви законопроекти, които усилват контрола на държавата върху историята на Втората световна война и практически криминализират публикуването на хипотези, различни от официалната интерпретация.

За разлика от останалите съюзнически държави, воювали срещу нацистка Германия, СССР, а после и Русия, определят периода 1941-1945 г. като Велика отечествена война, а не като световна. Те героизират Сталин, който е отговорен за смъртта на милиони руски и чужди граждани, и често омаловажават ролята на своите партньори за извоюване на победата, смятат западните историци.

В днешния официален прочит на историята все по-малко е прието да се говори и за факта, че преди германското нападение над СССР през 1941 г. Москва и Берлин са съюзници.

До 1 юли тази година се очаква приемането на нов закон, който да забрани отъждествяването на нацистка Германия със СССР. С този текст Кремъл ще разшири контрола си над интерпретирането на историята.

Такава е и целта на сегашната заповед, смята историкът Борис Соколов, който е автор на няколко биографични книги за съветските военни лидери. Според него новото разпореждане означава, че никаква новаторска публикация за историята на Втората световна война вече няма да може да излезе, ако не е контролирана от Министерството на отбраната.

Документите от 1941-1945 г. се съхраняват в Русия на няколко места и наброяват десетки, ако не и стотици милиони документи, казва Соколов. Той дава пример: само в Министерството на отбраната има 60 477 024 архивни единици, а всяка архивна единица може да съдържа няколко десетки и дори стотици документи.

Огромният обем от информация допълнително затруднява историците, които не са могли да прегледат всичко в краткия период, в който архивите бяха отворени.

90-те. Отварянето на архивите

Първите свободни публикации за ръководството на Червената армия се появяват през 90-те години, когато президентът Борис Елцин отваря достъпа до съветските архиви.

Следва десетилетие на критични независими изследвания, основани на документи. Започва публикуването на първите съветски военни документи, събрани в 29 тома под името "Руският архив: Великата отечествена".

През 2007 г., когато президент е вече Владимир Путин, е публикувана заповед на министъра на отбраната Анатолий Сердюков. Тя премахва грифа "секретно" от документите на Червената армия за периода на Втората световна война. Благодарение на това виждат бял свят дневниците за хода на бойните действия, бойните рапорти, директивите, изпращани до армиите и фронтовете, казва Соколов.

За историка Дмитрий Шеин, който изследва съветските танкови войски, тази заповед от 2007 г. е била "благословена", защото му е позволила да работи над проучванията си. Затварянето на архивите, предприето сега, неслучайно е било укривано от властите от ноември до март - за да не предизвика вълна на възмущение сред независимите изследователи, смятат историците.

До този момент не е ясна съдбата на документи, които вече са били разсекретени и прочетени от някои историци. Какво ще стане, когато забраната влезе в сила, а някой друг историк ги поиска за четене? Изследователите смятат, че достъпът ще му бъде отказан.

Радио Свобода се обърна към Министерството на отбраната с този въпрос, но не получи отговор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG