Връзки за достъпност

Извънредни новини

44-тото Народно събрание официално приключи работа


Председателят на парламента Цвета Караянчева
Председателят на парламента Цвета Караянчева

Работата на 44-тото Народно събрание (НС) официално приключи в четвъртък. В присъствието на 194 депутати за по-малко от час бяха прочетени заключителните декларации на парламентарно представените партии с изключение на ДПС.

Председателят на парламента Цвета Караянчева благодари на доброволците в изборния процес и цитира Евангелието на Лука: "Всяко царство, разделено против себе си, запустява и дом, разделен против себе си, пада."

"Народното събрание не винаги е било на нивото на предизвикателствата", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

По думите ѝ въпреки недостатъците си, този парламент е изпълнил своята функция - "излъчи правителство, не позволи да се подмени вотът на избирателите, осигури сравнително стабилна среда, страната ни не беше хвърлена в хаос и безвластие".

Лидерът на БСП обърна внимание, че в рамките на мандата си 44-ото Народно събрание е сатанало "изпълнител на волята на един човек - премиера", вместо да контролира изпълнителната власт.

"Обединени патриоти" изместиха ДПС от позицията на балансьор и дебалансираха трипартийния, посттоталитарен политически модел", каза от името на групата на малката коалиция в управлението - на ВМРО и НФСБ, нейният съпредседател Искрен Веселинов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък отбеляза последното заседание на този парламент с коментар във фейсбук: "Днес приключва унижението на институцията Народно събрание."

Като типични практики за 44-тия парламент той отбеляза гласуването на закони в нарушение на конституцията и правилника, "приемането на бюджети като подписан празен чек за изпълнителната власт, промяната на закони преди да са станали правен факт" и "популисткото харчене на обществени средства".

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро беше единственият представител на правителството, който уважи последното пленарно заседание на това Народно събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG