Връзки за достъпност

Извънредни новини

2000 техници по изборните машини могат да останат без право на глас


Снимката е архивна
Снимката е архивна

Техниците, отговарящи за машините за гласуване в изборния ден, няма да имат възможност да гласуват, защото ще бъдат далече от секциите си по местоживеене. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева, която настоява ЦИК да отстрани проблема преди изборите.

Техническият персонал, зает с поддържането на машините, е от 2000 души, наети за пълен работен ден. Те са изправени пред риска да не могат да упражнят конституционното си право на глас.

За проблема е сигнализирал техник от фирмата, доставяща машините. Той е посочил, че няма да успее да гласува, ако не му се позволи да направи това извън населеното място, в което е регистриран.

Гласуването извън района по местоживеене е възможно, ако гражданинът отговаря на определени условия. Но техниците по машините не са посочени в групата лица, които могат да сменят секцията си за гласуване.

"Трябва да се даде възможност на всички пълнолетни лица да гласуват, още повече, че да дадат вота си, е не само тяхно право, но и задължение. Смятам, че държавата е длъжна да осигури механизми за гласуване на всеки гражданин“, се казва в позицията на омбудсмана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG