Връзки за достъпност

Извънредни новини

Корабът, който блокира Суецкия канал, е освободен


"Ever Given" заседна в Суецкия канал на 24 март
"Ever Given" заседна в Суецкия канал на 24 март

Огромният контейнеровоз “Ever Given”, който в продължение на дни блокира Суецкия канал, е освободен, съобщиха световните агенции. Благодарение на усилията на местните екипи корабът е бил преместен така, че движението по ключовата водна връзка да може да бъде подновено.

Корабът, блокирал Суецкия канал
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

“Ройтерс“ и ДПА се позовават на информация от специализираната агенция “Inchcape Shipping Services”.

400-метровият кораб е бил върнат по вода в 04:30 сутринта местно време, а малко по-късно социалните мрежи бяха залети от видеа и снимки, които показват, че плавателният съд е бил завъртян, което освобождава място за движение по водния път.

“Ever Given” заседна диагонално в Суецкия канал в края на миналата седмица като блокира преминаването на стотици кораби, нанасяйки големи загуби и внесе хаос в глобалните мрежи за доставки. Причина за отклоняването на нормалния курс на плавателния съд беше пясъчна буря.

По данни на администрацията, управляваща канала, близо 370 кораба, включително 25 петролни танкера, са в очакване за преминаване от двете страни на водния път. Ройтерс съобщава, че се очаква движението да бъде възстановено в следващите часове.

Суецкият канал, който свързва Средиземно с Червено море, е най-бързата корабна връзка между Европа и Азия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG