Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЗО и китайски учени: COVID-19 вероятно е предаден на човек чрез животно посредник


Версията, че вирусът COVID-19 е бил предаден на човек чрез животно посредник е “вероятна до много вероятна“ хипотеза, а случайното му изтичане от лаборатория е “извъндредно невероятно“
Версията, че вирусът COVID-19 е бил предаден на човек чрез животно посредник е “вероятна до много вероятна“ хипотеза, а случайното му изтичане от лаборатория е “извъндредно невероятно“

Версията, че вирусът COVID-19 е бил предаден на човек чрез животно посредник е “вероятна до много вероятна“ хипотеза, а случайното му изтичане от лаборатория е “извъндредно невероятно“. Това заключва доклад съставен от експерти на Световната здравна организация (СЗО) и учени от Китай, предаде Франс прес.

Една от теориите, която е изследвана от учените, е прескачането на вируса директно от прилепи към хората и тя е определена като “възможна до вероятна“. Като по-вероятна е определяна версията, според която от прилепите вирусът е достигнал до хората чрез друго животно посредник.

“Въпреки че най-близките като вид вируси са открити в прилепи, еволюционната дистанция между тези вируси от прилепи и SARS-Cov-2 се оценява на няколко десетилетия, което предполага липсваща връзка“, се казва в доклада.

В доклада се подчертава, че лабораторният произход на вирусът е “много невероятен“, тъй като няма данни за подобен вирус, държан в лаборатория през декември 2019 г.

Подобна версия беше многократно споменавана дори от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който обвиняваше Китай в разпространението на вируса и СЗО в липсата на навременна реакция.

Докладът на специалистите, които според някои не са имали възможност да работят свободно по време на четириседмичния им престой в Ухан, потвърждава първите експертни заключения, представени от тях на 9 февруари в този китайски град, където се е появил вирусът.

Заради късното публикуване на резултати за произхода на вируса и недопускането на експертни международни екипи на място от страна на Китай, се появиха множество конспиративни теории относно началната точка и източника на заразяването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG