Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравните власти: Пикът на третата вълна в България се очаква през тази или следващата седмица


Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството е осигурило необходимото финансиране за справяне с коронавируса до май, за да може следващото правителство и следващият парламент да решат как да продължи процесът след това
Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството е осигурило необходимото финансиране за справяне с коронавируса до май, за да може следващото правителство и следващият парламент да решат как да продължи процесът след това

Пикът на заболеваемост от COVID-19 в България се очаква да бъде достигнат през тази или следващата седмица. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на заседание в Министерския съвет.

“Темпът е значително намелен. Тази или другата седмица ще достигнем върха на заболеваемостта. Разбра се много са бройките. Аз предварително си бях поставил едни граници - 10 000 в болниците, 800 в интензивен сектор, което много натоварва системата. Близо сме до тях. Но в момента откази и неприети няма“, каза Кунчев.

По думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов въпреки повишеното търсене на болнични грижи и множеството пациенти, настанени за лечение, здравната система издържа и ще се справи с наплива.

Директорите на две от най-големите болници в София и страната Венцислав Мутафчийски и Асен Балтов, заявиха, че продължават да поддържат т.нар. “зелени коридори“ за ваксинация отворени, но към момента гражданите в столицата не проявяват голям интерес към ваксинирането. Към момента единственият препарат, с който се извършва масовата имунизация е този на “AstraZeneca”.

От своя страна министър-председателят Бойко Борисов нарече новините за възможно затваряне на страната след изборите и налагането на нови ограничения “на сто процента фалшиви“. По думи на премиера правителството е осигурило необходимото финансиране за справяне с коронавируса до май, за да може следващото правителство и следващият парламент да решат как да продължи процесът след това.

Той каза също, че провеждаднето на изборния процес ще се случи нормално, тъй като кабинетът е взел всички необходими мерки за това.

Думите на Борисов дойдоха, след като по-рано през деня Сдружението за модерна търговия (СМТ) призова при евентуално удължаване на действието на противоепидемичните мерки след 31 март, когато изтича техния срок, от тях да отпадне затварянето на големите магазини за търговия с нехранителни стоки.

Според тях пренасочването на клиентските потоци към по-малки магазини води до повишаване на риска от заразяване, а не до намаляването му.

От бранша изразиха притеснение заради потенциалното удължаване на мерките за по-дълъг период от време.

От организацията отправиха и въпроси към кабинета относно причината за затварянето на магазините и ограниченият спрямо площта им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG