Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерите на 23 държави и СЗО подкрепиха подписването на договор за реакция при бъдещи пандемии


Част от идеите, заложени в предложения договор, включват равен достъп до ваксини, лекарства и дигностициране, както и система за ранно предупреждение, споделяне на данни и други
Част от идеите, заложени в предложения договор, включват равен достъп до ваксини, лекарства и дигностициране, както и система за ранно предупреждение, споделяне на данни и други

Лидерите на 23 държави и Световната здравна организация (СЗО) подкрепиха идеята за създаване на международен договор, който да помогне на света за справянето с бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването, съобщи Ройтерс.

В договора се залагат идеи като гарантиране на универсалния и справедлив достъп до ваксини, лекарства и диагностициране в случай на пандемии. За пръв път подобно предложение беше отправено през ноември от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по време на срещата на Г-20.

“Ще има и други пандемии и други сериозни извънредни ситуцаии в здравеопазването. Нито едно правителство или многостранна агенция не може да се справи с тази заплаха самостоятелно“, гласи позиция подписана от лидерите на страните.

Идеята бе подкрепена от Франция, Германия, Великобритания, Гърция, Испания, Норвегия, Южна Корея, Тунис, Сенегал, Индонезия и други.

Друга от основните цели, заложени като идеи в договора, са добрата система за ранно предупреждение, споделянето на данни, свързани с проучвания, производството и дистрибуцията на ваксини и лекарства, диагностика, защита оборудване.

“Ние сме уверени, че е наша отговорност, като лидери на държави и международни организации, да гарантираме, че светът си е взел поука от пандемията от COVID-19”, се казва още в позицията на световните лидери.

От началото на пандемията по света общо се заразиха повече от 128 млн. души, а жертвите са вече над 2 млн. и 800 хил. Повече за разпространението на заразата можете да видите на интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG