Връзки за достъпност

Извънредни новини

"9 минути и 29 секунди". В САЩ започна делото срещу полицая, съден за убийството на Джордж Флойд


Протестиращи застават на колене в памет на Джордж Флойд, докато полицията на Ню Йорк се придвижва към тях., 4 юни 2020 г.
Протестиращи застават на колене в памет на Джордж Флойд, докато полицията на Ню Йорк се придвижва към тях., 4 юни 2020 г.

В САЩ започна делото за убийството на чернокожия Джордж Флойд. Обвиняем по него е бивш бял полицай от Минеаполис, отговорен за това, че докато е арестувал Флойд, е затискал с крак гърлото му - действие, довело до смъртта на 46- годишния мъж.

Случаят доведе до сериозна криза в САЩ. Десетки градове бяха блокирани от протести, които на места прераснаха в бунтове. Протестната вълна достигна и до Европа и стана известна по света под името "Животът на чернокожите има значение".

Полицията в САЩ е обвинявана включително и в това, че прилага насилие спрямо чернокожите, които арестува. Делата обикновено не достигат до справедлив финал, смятат от движението.

"Най-важното, което трябва да запомните от целия случай, е едно число", каза прокурорът Джери Блекуел на съдебните заседатели при откриването на делото. "Това число е 9 минути и 29 секунди" - толкова време полицаят е задържал коляното си върху врата на проснатия на земята Флойд, докато чернокожият мъж е повтарял, че не може да диша.

Изречението "не мога да дишам" е било повторено от Флойд 27 пъти, преди да загуби съзнание.

Бившият полицай отговаря по обвинение за убийство.

Сред 12-те съдебните заседатели има афроамериканци и представители на други раси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG