Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна обвини Русия, че струпва войски по границата. САЩ изказаха "притеснение"


Украински войници в укрепление близо до окупираните от проруски сепаратисти зони в източна Украйна. Февруари, 2021 г.
Украински войници в укрепление близо до окупираните от проруски сепаратисти зони в източна Украйна. Февруари, 2021 г.

Съединените щати изразиха притеснение от продължаващата "руска агресия" срещу Украйна. Това стана на фона на информацията за струпване на руски войски близо до границата между Украйна и незаконно анексирания от Русия полуостров Крим.

Държавният секретар Антъни Блинкен е разговарял по телефона с украинския си колега Дмитро Кулеба, а ръководителят на обединените началник щабове ген. Марк Мили е говорил с висши военни от Русия и Украйна. За това съобщиха Държавният департамент и Пентагонът в сряда.

Блинкен е потвърдил отново подкрепата за Украйна "на фона на продължаващата агресия на Русия" и е изразил "притеснения за ситуацията в източна Украйна".

Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби каза, че Пентагонът е наясно с информацията от Украйна за движението на руски войски покрай границата.

"Дестабилизиращите действия на Русия подкопават усилията ни за намаляване на напрежението, които полагаме в рамките на споразумението под егидата на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа)", каза Кърби.

Цивилната наблюдателна мисия на ОССЕ в Украйна съобщи за стотици нарушения на примирието в последните дни. На 26 март четирима украински войници са били убити, а други двама - ранени, в източната част на страната.

Украинската армия съобщи, че войниците са били поразени от нападение с минохвъргачки, за което обвинява руските войски. Москва отрича да има изобщо военно присъствие в източна Украйна, където подкрепя сепаратистите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG