Връзки за достъпност

Извънредни новини

"100% диверсификация." Завършването на интерконектора с Гърция се отлага за края на 2021 г.


Премиерът Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова на строителната площадка на интерконектора
Премиерът Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова на строителната площадка на интерконектора

Завършването на газовата връзка между България и Гърция е отложено за края на 2021 г., стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Подписано е допълнително споразумение с фирмата изпълнител, което предвижда срокът за приключване на строителството да бъде изместен с осем месеца напред.

Първоначално договорът с фирмата изпълнител на проекта – гръцката J&P AVAX S.A – предвиждаше интерконекторът да бъде завършен до април 2021 г., а срокът за въвеждане в експлоатация беше юли 2021 г.

През януари Министерството на енергетиката съобщи за Свободна Европа, че компанията е поискала удължаване на срока. Като причина са посочени трудностите около пандемията от COVID-19. Тогава искането все още не беше разгледано, но сега е прието и е подписано допълнително споразумение към договора, което установява новия срок.

В съобщението на правителствената пресслужба е посочено, че са уговорени междинни дати за приключване на ключови етапи, от които най-важно е приключването на пресичанията през големите водни обекти – до 15 октомври 2021 г. Съобщава се също, че към момента на 150 км от трасето на газопровода са разнесени тръби. Извършени са заварки на 120 км, на 70 км тръбите са положени в траншея. Общата дължина на газопровода е 182 км, от които 150 км на българска територия.

„Това е 100% диверсификация. Като виждате колко трудно се прави, разбирате защо не са я правили преди нас“, е цитиран да казва премиерът Бойко Борисов, който посети строителната площадка в района на Димитровград в сряда.

Интерконекторът между Гърция и България е ключов за енергетиката на държавата, защото ще даде възможност за диверсифициране на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Първите стъпки към изграждането му бяха направени през 2009 г., но досега той все още не е завършен. Строителството му започна едва през май 2019 г.

Интерконекторът може да пренася 3 млрд. куб. м природен газ годишно, а при пазарен интерес капацитетът му може да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м. Годишното потребление на газ в България е около 3 млрд. куб. м. Пет компании са резервирали капацитет - американската Linden Energy, „Булгаргаз“, гръцката ДЕПА, италианската Edison и азерската SOCAR.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG