Връзки за достъпност

Извънредни новини

От Рентън до Оби-Уан. Юън Макгрегър, който вярва, че "ключът" е в сценария


Юън Макгрегър
Юън Макгрегър

Той мечтае да бъде актьор още от дете. Едва 16-годишен напуска училище и започва обща работа в театъра в родния си град Пърт, Шотландия. Така постепенно започва да играе някои малки роли, с които започва истинска актьорска кариера. А тя го отвежда чак до Холивуд. Той е Юън Макгрегър, който на 31 март навърши 50 години.

Може би най-известният шотландски актьор след покойния Шон Конъри ще остане в историята на киното с участия в легендарни филми като „Трейнспотинг“ на Дани Бойл и „Междузвездни войни“ на Джордж Лукас. В първия играе наркомана Марк Рентън, а във втория – учителя джедай Оби-Уан Кеноби. В момента Юън също играе този персонаж в снимките на едноименния мини сериал на „Дисни“.

Кариерата му започва през 1993 г. когато играе в британския сериал „Червило на яката ти“. Един от първите му филми е трилърът „Плитък гроб“ на Дани Бойл. Именно тогава режисьорът се впечатлява от таланта му и го избира за главната роля в „Трейнспотинг“. Следват участия в Епизод I, II и III на „Междузвездни войни“, а междувременно и роли в хитови заглавия като „Мулен Руж“, „Блек Хоук“ и „Ангели и демони“.

„Винаги съм вярвал, че сценарият е в основата на всичко. И ако не се свържете с тази основа, ако не вярвате в нея и не усетите, че искате да прекарате три, четири месеца от живота си, изследвайки я, тогава всички останали елементи [от един филм] са от второстепенно значение“, разказва Макгрегър в свое интервю преди години.

Той определя сценария като „ключът“ към това да направиш добър филм:

„Независимо колко страхотно работят всички останали по един филм, ако работите по сценарий, който не смятате за чудесен, няма да успеете да направите страхотен филм. Но ако сценарият е страхотен, тогава ще успеете.“

Юън Макгрегър и Емили Уотсън са обявени за най-добри актьор и актриса за 1997 г. на Variety Club Awards в Лондон
Юън Макгрегър и Емили Уотсън са обявени за най-добри актьор и актриса за 1997 г. на Variety Club Awards в Лондон

През 2016 г. Юън Макгрегър дебютира и като режисьор. Участва в пиеси на Бродуей и Ийст Енд. Той е баща на четири дъщери. Три от тях – Клара, Анук и Естер, са негови биологични деца заедно с бившата му съпруга Ийв Мавракис. Двамата окончателно се развеждат през миналата година след 22 години брак. Четвъртата му дъщеря – Джамян, е осиновена. Юън я открива в Монголия по време на околосветското си пътешествие с мотори заедно с приятеля му Чарли Бурман.

Това приключение започва през 2004 г. и обхваща общо над 30 000 км от Лондон през Западна и Централна Европа, Украйна, Русия, Казахстан, Монголия, Сибир и Канада чак до Ню Йорк. Пътуването е документирано в поредицата Long Way Round, а години по-късно Юън споделя за него:

„Беше мокро, беше кално. В същото време изживявахме красотата на Монголия, отдалечеността на живота там и как хората живеят.“

Така двамата с Бурман попадат в център за изоставени деца в столицата Улан Батор. Пред камерата на екипа тогава попада 3-годишното сираче Джамян, което е доведено в дома само две седмици преди пристигането на пътешествениците.

„Тръгнахме си още същия ден, но не можех да спра да мисля за това малко момиче. Отне почти две години, но в крайна сметка осиновихме Джамян“, разказва Макгрегър. Осиновяването става факт през 2006 г. Джамян става третото дете в семейството на актьора и дизайнера на филмови продукции Ийв Мавракис след Клара и Естър. През 2011 г. се ражда и четвъртата им дъщеря Анук.

Като родител Макгрегър веднъж казва, че най-трудното в това да възпитаваш деца е, че няма правила. Въпреки това той следва някои прости принципи:

„Ако искате да създадете наистина ужасни, неприятни деца, казвайте им непрекъснато да.“ В друго свое интервю той казва, че „да даваш на децата, каквото поискат, е катастрофално родителство – нямат усещане за нещо заслужено“.

„Съжалявам, но когато сте на 12, нямате нужда от нов мобилен телефон на всеки няколко месеца, само защото е излязъл нов...“

Юън Макгрегър и бившата му жена Ийв Мавракис, 28 юни 2013 г.
Юън Макгрегър и бившата му жена Ийв Мавракис, 28 юни 2013 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG