Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По протестиращите хвърлих бомбичка и факла". Ангел Джамбазки от ВМРО пред Свободна Европа


Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки

Ако ВМРО влезе в следващото Народно събрание, няма да преговаря за правителство само с една партия - ДПС. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки в интервю за Свободна Европа.

Според него случаите, в които ДПС и ВМРО са гласували заедно в 44-то Народно събрание са по-малко от тези, в които двете партии са били опоненти. По думите на Джамбазки ВМРО е "допуснало крачка назад или настрани" (да гласува с ДПС) по теми, които не са били така съществени за тях. Такива теми, според Джамбазки, са Изборният закон, както и Законът за съдебната власт.

ВМРО настоява в България да не се провежда гей прайд, защото го "гледат деца". Наред с това обаче Джамбазки обясни, че никой от неговите съпартийци не е изпитвал влечение към човек от същия пол, след като е наблюдавал прайд.

Наред с това евродепутатът призна, че е хвърлял бомбички срещу протестиращи пред партийната централа на ВМРО миналата есен. Непосредствено след случая той отричаше да е сторил това. В петък той обаче съобщи, че е хвърлил "факла и бомбичка". По думите му факлата е била там, за да му позволи да вижда какво се случва при протестиращите.

Следва пълният текст на интервюто:

- Господин Джамбазки, Вие сте универсалният кандидат на ВМРО. Кандидатирате се за депутат сега, преди това - за кмет, преди това пак бяхте кандидат на ВМРО за парламентарните избори, а иначе сте евродепутат. Въпросът ми към Вас е дали не лъжете така избирателите? И ако бъдете избран, от кое място ще се откажете - от това в европарламента или от това в тукашното Народно събрание?

- Зависи от резултатите: и нашия, и на останалите участници в политическия процес. При една хипотеза ще бъде разумно да остана в българското Народно събрание, при друга – да бъда европейски представител. Ние във ВМРО носим общо, заедно, като съмишленици и другари, своята обща отговорност за резултата на нашата организация.

- Каква е хипотезата, при която бихте се върнал в България и каква е хипотезата, при която бихте останал в европарламента?

- Много зависи от това дали в Народното събрание ще бъдат така представени политическите партии, че да има управление на държавата, или ще се върви към следващи предсрочни избори. Зависи от много фактори, които ще се изяснят на 5-ти април, след три дни.

- Т.е. ако конфигурацията не предполага следващият парламент да не излъчи стабилно правителство вие предполагаемо ще си запазите мандата в ЕП? Ще бъдете ли при това положение водач на листа на ВМРО при следващи избори?

- Ще решавам това след 4-ти. А колкото до това дали ще бъда водач, първо решава моята организация, а не аз. Разбира се, имам своето мнение по въпроса, но в края на краищата винаги съм оцелявал и очаквал оценката на моите съмишленици. Плюс това аз съм водач и в Пиринска Македония – Благоевград, което е неслучайно. Почти на всички последни избори съм бил водач в този район, без значение дали съм бил народен представител или европейски представител.

- И на предходните избори, по мои спомени, бяхте водач на листата в Благоевград. Но Вие не влязохте в парламента, а останахте в Брюксел. Нали така?

- Мисля, че никой от моите съмишленици не се е оплаквал от работата ми в Европейския парламент, която е свързана с Македония.

- По-скоро Ви питам дали вашите избиратели не се чувстват подведени от Вас, когато гласуват за Вас, а след това получават някой друг кандидат от по-задните позиции в листите?

- Не. Те освен за мен гласуват и за ВМРО. И добре знаят, че който и да е отзад в листата, е човек, на когото ние сме гласували доверие. Във ВМРО няма нито парашутисти, нито случайно попаднали хора. Така че и двамата народни представители, които са ме заменяли: и Атанас Стоянов – сегашният кмет на Сандански, и досегашният ни народен представител Стоян Божинов, бяха блестящи в своята работа и това ще го видите по резултатите в неделя.

- Сам отворихте думата за предстоящите управленски конфигурации. В различни партийни изяви представители на ВМРО твърдят, че ако партията попадне в парламента, може да преговаря с всички. Има ли партия, с която не можете да преговаряте?

- ДПС. Нашата категорична позиция от години е, че тази партия не е българска. Тя е противоконституционна, създадена е на етнически принцип и в момента се явява маша на руския президент, който се яви на нейно събиране да окаже подкрепа. Това е неприемлива намеса във вътрешни работи на друга държава, в случая държава член на ЕС, каквато е България. Така че ДПС е изключено за разговори с нас.

Тук искам да кажа, че не съм съгласен с нещо във Вашия анонс, а именно – вие твърдите, че ВМРО работи добре с ДПС по законодателни предложения. Не съм съгласен с Вас.

- Е, как да не сте съгласен?

- Е, не съм.

- Да се обърнем към фактите, защото това не е есе, а става дума за фактология: ВМРО, т.е. "Обединените патриоти", от които беше част ВМРО, заедно с ГЕРБ и ДПС гласувахте промени в Изборния кодекс. "Обединените патриоти", заедно с ДСП и ГЕРБ избрахте шефа на Антикорупционната комисия – бившия главен прокурор Сотир Цацаров, гласувахте заедно промените в Закона за съдебната власт, които раздадоха бонуси на ВСС. Тук не става дума за съгласие, а до обективни факти – ВМРО гласуваше с ДПС.

- Каква е бройката на гласуваните в това Народно събрание законопроекти, знаете ли?

- Вероятно Вие знаете, за да кажете.

- В интерес на истината това, че един-два или три-четири пъти се е случило да има общо гласуване не означава работа с ДПС. По същия начин можем да кажем, че сегашната "Демократична България", когато беше "Реформаторски блок" в по-предния парламент, е работила с ДПС. Те, между другото, постигаха исторически компромис, ако не бъркам.

- Те дори и това не постигнаха, защото т.нар. исторически компромис беше отхвърлен.

- Сегашният мой колега в ЕП г-н Радан Кънев правеше срещи с г-н Лютви Местан, тогавашен председател на ДПС, а сега на ДОСТ. На тези срещи пиеха кафе заедно и решаваха да работят заедно.

- Това как отменя случващото се в парламента допреди месец? И общият брой приети проекти, решения и ратификации, не може да бъде съпоставян със съществено законодателство като Изборен кодекс и Закон за съдебната власт.

- Не съм съгласен с Вас. За нас например бяха съществено важни доброволните отряди и те бяха отхвърлени от ГЕРБ и ДПС.

- ГЕРБ и ДПС бламираха ваши предложения?

- Това е факт, да. И не става дума за едно предложение, много пъти се е случвало те да бламират наши предложения.

- Ако ГЕРБ и ДПС са саботирали работата ви в управлението – защо тогава не напуснахте това управление? Понеже дадохте пример с "Реформаторския блок": заместник-председателят му Найден Зеленогорски в по-предния мандат на парламента каза, че има скрита коалиция между ГЕРБ и ДПС. Ние не чухме такива думи от вас, нали така?

- Доколкото си спомням, тогава министри, които бяха от блока, останаха до края на мандата, един напусна само.

Колкото до нас: ще Ви кажа защо ние не напуснахме управлението, макар че имаше няколко случая, в които въпросът беше или-или. И мисля, че нашите партньори от ГЕРБ го разбраха. Единият от тези случаи беше Македония. Тогава ние дадохме ясен сигнал и заявка, че ако се отстъпи от българския национален интерес – да се защити българската теза и кауза в Македония, то ВМРО ще напусне управлението. И мисля че много добре се разчете този сигнал. Друг такъв случай беше Истанбулската конвенция, трети такъв случай беше Пактът за миграция. Ето това за нас са съществени въпроси. Предполагам, че за вас съществени въпроси, както казахте преди малко, са едни, а за нас – други. Всеки има право на светоусещане.

Темите, които вие споменахте вероятно също са важни, но за нас не са така напред в нашия политически дневен ред. Ето защо е възможно там да сме допуснали крачка назад или настрани, но сме си гонили другите теми, които разпознаваме като важни за хората, които ни подкрепят и като теми важни за българския национален интерес. Пак да кажа: темата Македония. И като казвам това, се сещам за "Демократична България" – тезата на тази политическа сила за Македония е коренно противоположна на нашата, те казват "нека пуснем Македония в ЕС веднага, без условия". Как да стане това? Видяхте, че скопското правителство плаща заплата на словенски лобисти, които да внасят поправки в ЕП.

- Какво трябва да се случи в отношенията между България и Македония? И не губи ли много повече България с това, че Македония е спряна за ЕС? Какво трябва да поискаме да стори Северна Македония, според вас, за да се впише във вашите критерии как да влязат в ЕС?

- Не, не губим. Печелим.

- От това, че Северна Македония не е в ЕС България печели, така ли? И как печели?

- Печелим възможността да защитим правото на хора с македонско гражданско да се самоопределят като българи. Тези хора са притискани и потискани. През инструмента "членство в ЕС" ние трябва да договорим минимален стандарт за спазване на техните права в Македония. Такива хора са стотици хиляди. Аз познавам голяма част от тях. В момента правителството на Република Северна Македония драстично нарушава тяхното право на самоопределение. Хора, които се самоопределят като българи, са привиквани в поделения на УДБК - това е управлението за Държавна безбедност и контраразузнаване, които притискат тези хора заради публикации в социалните мрежи. А македонски гражданин с българско самосъзнание беше глобен преди няколко дни за това, че публикува снимки на български черкви в Охрид и показа техните стенописи. Те са такива. Охрид е българска столица, никой не може да отрече това. Наскоро също български граждани бяха спирани, защото колите им имат български регистрационни номера и бяха задържани в Струмица повече от 72-ма души.

- Какво трябва да се случи в отношенията между двете държави Ви попитах. И то да се случи така, че ние да не отваряме възможност пък руски интереси да се намесват там?

- Ние затворихме възможността руски интереси да се намесват там, когато приехме Македония в НАТО.

- А не смятате ли, че тази възможност все пак съществува, когато Северна Македония не е част от ЕС? И в крайна сметка не е ли приобщаване към нас, към България, членството на Северна Македония в ЕС? Тъй като нали идеята е да се приобщават двете държави?

- Приобщаващо ще бъде, когато се промени тяхното поведение. [А] те плащат пари на лобисти, за да пишат, че България е циганска държава, и да публикуват това в Европейския парламент. И пишат, че българската нация е смесица от татари, монголи и цигани – това какво е според Вас? Това е акт на най-висока степен на омразата и на реч на омразата. Правителството там плаща доказано с договори на институт в Словения.

- Ще се върнем на тази тема след малко. Нека сега се видим сюжетите в България. Казахте, че ВМРО няма да разговаря само с ДПС за управление. Това означава ли, че Вие виждате потенциални партньори и в БСП и в ГЕРБ? Тези две партии казват, че са непримирими помежду си.

- Ако вярваме на всичко, което казват всички, не би трябвало да се състави следващо правителство. БСП казват, че не могат да работят с ГЕРБ. Никой не иска да работи с ДПС по разбираеми причини. Това е много повече мафиотска структура, отколкото политическа партия. "Има такъв народ" казва, че ще работи само с новите. "Демократична България" казва "никога с ГЕРБ, никога с БСП, никога с ДПС". А формацията на г-жа Манолова с екзотичното име казва някакви неща също. Ако вярваме на всичко това, не би трябвало да има управление.

На този въпрос, който Вие поставяхте в предишни ваши разговори, има един повтарящ се отговор. Той е до голяма степен разумен. Голяма част от нашите политически опоненти Ви отговориха, че няма да се коалират с партии, а около принципи. Това беше честият отговор. И това ще бъде разговорът след 4-ти.

Първо ще видим как ще ни подреди българският гласоподавател и данъкоплатец. Кой ще влезе, кой няма да влезе много зависи от избирателната активност. И тогава вече ще се води разговор, и аз се надявам той да е смислен и спокоен. Тогава ще трябва да се мисли как ще се управлява оттук нататък и здравната, и икономическата криза. Така че аз се надявам да видя много променени физиономии след 4-ти.

- Какви са принципите, които ВМРО ще постави на масата, ако влезете в Народното събрание? Какви са принципите, от които няма да отстъпите?

- Нещата, от които ние не сме склонни да направим крачка назад, е продължаването на разговора за повишаване на доходите, включително семейното подоходно облагане. Няма да отстъпим от Македония в никакъв случай. За нас това е причината да се занимаваме с политика. И няма да отстъпим от темата за запазване на сегашния модел на българско семейство и общество – такова, каквото то е записано в конституцията.

Когато говорим за доходи, това е въпрос на преговори и сметки. Помните как в началото на миналия мандат говорихме за 300 лв. пенсия. Всички ни се смееха, наричаха го популизъм, но това се случи. Сега те трябва да бъдат преизчислени, защото се случи и известна несправедливост, когато един човек, който е работил дълги години, взима 320 лв., а друг, който не е работил, взима 300 лв. Това не е справедливо.

- В програмата Ви видях, че сте за преизчисляване на пенсиите. Това е тема, която вълнува над 2 милиона български граждани. Как трябва да бъдат преизчислени според Вас?

- Аз не съм специалист по тази тема. Има хора, които се занимават с това, но аз не се наемам да говоря за това.

- Знаете ли в момента към коя година се изчисляват пенсиите в България, след като това Ви е от основните приоритети?

- Аз лично не знам. Имаме хора, които с това се занимават. Пак Ви казвам, това не е моята сила.

- Пенсиите се изчисляват към 2009 г. По темата за българското семейство и общество. Изгледах няколко предизборни прояви на вашата партия, включително си извадих един цитат на г-н Каракачанов: "Няма сила, която да ме накара да наричам внучка ми "то". Можете ли да обясните коя е силата, която ще накара г-н Каракачанов или който и да е друг да нарича внучка си "то"?

- Е, няма такава сила.

- Откъде дебне този враг, който се появява, според Вас?

- В редица документи, проекти и опити в цяла редица западноевропейски държави, в които сменят обръщенията от "майка и баща" на "кърмещ родител", "раждащ родител", "осеменяващ родител" и всякакви такива глупости. От редица предложения, които аз също съм виждал в Европейския парламент, по които гласуват моите колеги, предимно от БСП и "Демократична България".

Има такъв поход от Запад на Изток. Той е видим. Има опити да се променят местоимения. Видяхте и входящата декларация, първата заявка на новия американски президент, който през свои речи говори в тази посока. Видяхте и първото занимание на говорителя на американския сенат г-жа Пелоси, която също промени правилника, за да отпаднат местоименията за мъжки и женски род. Това са безумия, които не интересуват никого, особено в България. В момента хората се страхуват за доходите и здравето си.

- Но от всички тези прояви излиза, че някой идва и ще съсипва българското християнско семейство. Намерих такива изказвания на г-н Каракачанов, Искрен Веселинов, на Ернестина Шинова.

- Те са верни. Нашите опоненти "Демократична България" и Мая Манолова подписаха спозарумение с така наречената ЛГБТИК общност, с който се задължават да се борят за техните права и бракове. Ето това е промяна на семейния модел.

- А Вие казвате, че от своя страна ще се борите за утвърждаване на християнското семейство?

- Да.

- Вие, г-н Джамбазки, семеен ли сте?

- Аз не съм семеен, имам дъщеря.

- Това влиза ли в модела на християнското семейство? Имате дете, което не е родено в брак.

- Да, но е родено от жена.

- То и не може да бъде родено от мъж. Това е сигурно.

- Не съм сигурен дали ще се съгласят с Вас една част от нашите политически опоненти, които ратуват за смяна на пола и за правото на раждане след смяна на пола.

- Отговорете ми на въпроса дали този модел с Вашата дъщеря, която е родена извън брак, влиза в модела на християнското семейство.

- Доколкото възпитанието, отглеждането става в семейна среда между мен и нейната майка, това е точно този модел. Майката и бащата да си гледат децата.

- Християнско семейство е друго обаче.

- Християнско семейство е друго, но никой не е казал, че такъв брак няма да се сключи във времето.

- Видях, че ВМРО се обявява за това България да бъде зона, свободна от ЛГБТИК общност. Вчера общински съветник от ВМРО-Бургас, където се намирате Вие, е предложил всички общини в България да забранят или да възпрепятстват провеждането на гей прайд. Аргумент за това е, че ще повлияе на децата и така нататък. Как смятате, че това ще се случи?

- Аз смятам, че трябва да се случи на първо място. Но искам да Ви дам една информация за толерантността, търпимостта и другарството, което цари в тази общност. След моя съмишленик първо предложи този гей-парад да бъде преместен от центъра – там, където се разхождат деца и семейства, в някакъв парк в Бургас. Тези хора отвърнаха с речник с цитати и епитети, които биха засрамили и дългогодишен служител на пернишки строеж и служещи в пернишка мина и хора, които обитават перона на Централната софийска гара. След което се организираха да го докладват масово в една от социалните мрежи, за да могат да го блокират. Толкова по въпроса за свободата на словото, за търпимостта и толерантността.

- Казвате, че се разхождат деца и семейства. Преди години вашият съпартиец г-н Карлос Контрера каза, че е абсолютно неприемливо децата да наблюдават подобни гледки, това ще ги увреди. Можете ли да ми кажете дали някой от ВМРО през годините се е увредил от това, че е наблюдавал гей паради? Дали някой от ВМРО е пожелавал човек от същия пол в резултат на това, че наблюдава гей парад?

- Слава Богу, в нашата организация имаме огромен дефицит от такива поражения. Във ВМРО мъжете харесват жени, жените харесват мъже.

- Това с мъжете и жените и Борисов го беше казал за ГЕРБ преди. Но Вие се опровергавате. Не може, след като ВМРО виждат гей паради, на никого сред тях да не му се е случило нещо лошо.

- Имаме по-здрави морални устои.

- Тогава нека да поговорим малко за морал и закон. През есента видяхме едно видео разпространено, в което имаше протестиращи пред централата на ВМРО. Кажете ми как се стигна дотам, че хора, които протестираха срещу политиката на вашата партия, управляваща в този момент, понесоха един маркуч с вода и бомбички, хвърлени отгоре.

- Това беше най-хуманният отговор на вандализма, който причиниха тези хора. Агресията започна от тези хора. Те дойдоха на неразрешен протест пред сграда, която е исторически паметник. Започнаха да вандалстват, строшиха вратата, разбиха стъклата, започнаха да хвърлят вътре бомби, факли и се опитаха да нахлуят.

- Вие защо не извикахте полиция?

- Извикахме полиция. Има записани разговори на 112, проведени по време на това нападение. Докато дойде полицията обаче, тези хора не стояха да я чакат. Това се вижда от кадрите. Тези мои думи се потвърждават на 100 процента от тези мои думи, които тези вандали излъчиха. Вижда се как дойдоха, как хвърлят бомби. Аз им отговорих изцяло реципрочно. Нагоре по сградата ансамбъл "Гоце Делчев", където деца тренираха народни танци, имаше служители. Аз не можех да допусна агресивна група хора, които са се събрали в тълпа за вандалски действия, трошат и къртят, да нахлуят в сградата и да направи някаква саморазправа. Това в правото се нарича крайна необходимост – когато предприемаш действия, за да запазиш чужд имот, живот и т.н.

- Затова ли ги поливахте с вода?

- Това поне не причини никому никаква вреда.

- И хвърляхте бомбички обаче.

- Хвърлих две – една факла и една бомбичка. Първо, за да виждам какво става долу и за да не пострада някой. Факлата свети просто. Тя не се взривява, а позволява да се вижда какво става долу.

- Имате ли повдигнато обвинение?

- Не знам дали имам повдигнато обвинение. Разпитан съм от граждански прокурор.

- Но не знаете да имате повдигнато обвинение?

- Разпитан съм от прокурора.

- Но като свидетел ли?

- Не мога да Ви кажа.

- Нали видяхте сами каква е ситуацията. Тези хора са разпръснати, сами. Бомбичката пада долу, където няма нито един човек, който може да пострада.

- Само още нещо да ви попитам. Ако не се лъжа, видях във Вашата програма, че ще облекчавате тромавото правосъдие, но не видях нищо написано за ограничаване на правомощията на главния прокурор, например. Вие тази теза защитавате ли я, смятате ли, че трябва да има някаква промяна в тази посока?

- Свързана с прокуратурата ли?

- Да.

- Ще ви кажа личното ми мнение. Аз много пъти съм говорил с работещи съдии и прокурори за мястото на съдебната власт, за мястото на прокуратурата – дали е в съдебната или изпълнителната власт, гледал съм европейския пример. Този въпрос за мен е излишно политизиран, излишно натегнат. Абсолютно излишно. Това е въпрос на политика. Има няколко политически фигури в България, които са се фокусирали...

- Именно, защото е въпрос на политика – да не се смесва съдебна и политическа власт. Това е въпросът.

- Точно така. Ами какво да направим – да премахнем изцяло политическата квота [във Висшия съдебен съвет] и да оставим съдебната власт...

- Аз Ви питам какво смятате по темата, не Ви казвам какво да правите. Добре. И последно – видях, че доста...

- Казахте, че ще си говорим за Македония, обаче си говорихме за маркучи и други такива неща.

- Да, но маркучите са част от целия образ, нали така?

- Да, де, ама това ли е важно? Една група вандали идват, трошат и чупят. Вашите колеги тенденциозно пускат само своята версия на случилото се. Никой не пита тези хора има ли задържани за вандалството, за взломяването на вратата, за чупенето на прозорци.

- Вие говорите за това, а аз искам да Ви попитам за Вашата демографска политика. Понеже казвате, че ВМРО иска да стимулира повече разждаемост, предвиждате материално стимулиране – смятате ли, че в България има демографски проблем и на какво се дължи той?

- В България няма демографски проблем, има демографска катастрофа, има демографски срив. Той се дължи на много фактори – на погрешна политика на българската държава, водена още от годините на късния социализъм, когато се ликвидира селското стопанство и хората принудително се изселват към градовете, после заминават в чужбина.

- Моля Ви, кажете сега какво се случва. Кажете на какво се дължи [демографският проблем]?

- Дължи се на липсата на грижа за семейния модел. Дължи се на това, че социалните помощи се изливат в циганските гета, а не подпомагат образованите български семейства. Дължи се на това, че погрешната лицемерна политика, насочена към купуване на цигански гласове и купуване на спокойствие с фондации като "Отворено общество" и ала-бала води дотам да не се приемат нашите предложения, които успяхме най-сетне да прокараме. Например – една добра новина за всички работещи български родители е, че от тази година, благодарение на ВМРО и поправка, която прие това Народно събрание, всеки родител получава данъчно облекчение от 400 лв. за първо дете, 900 лв. за две деца и 1300 лв. за три деца.

- Г-н Джамбазки, понеже казвате, че сте стъпили на експертни оценки. Аз тук чух квалификации, разговор за роми и за НПО-та. Аз говоря за това, че се твърди, че има демографски проблем, в интервюта на ВМРО се говори за проблем с раждаемостта и аз се потрудих и извадих какъв е коефициентът на плодовитост. За България той е 1.58 на фона на средно за Европа 1.53. Тоест, ние сме по-плодовити от средното за Европа. От нас повече е Франция с 1.86. Ако се опираме на данните, г-н Джамбазки, ние нямаме проблем с раждаемостта, имаме проблем с емиграцията.

- Не, напротив. Пропускате нещо съществено. Къде е тази раждаемост? Едно е, когато тази раждаемост е безотговорна и се прави в гетата, където след това децата се хвърлят или на улицата, за да просят и проституират, или в социалните учреждения, и съвсем друго е в семействата на работещите родители. Дълги години работещите родители не получаваха никаква подкрепа, ако имат доход над 500 лв. Всички тези пари се изливаха безобразно в гетата и бяха една машина за бебета, които или се продаваха в Гърция, знаете за кои говоря – говоря за циганските гета, разбира се...

- Не, не, абсолютно не знам какви бебета се продават в Гърция.

- Цигански бебета. Продават се, правени са много репортажи, разследвани са много хора и т.н. Изцяло беше сбъркан този модел, ние започнахме да го обръщаме...

- Аз не се сещам, може проблемът да е в мен.

- След предаването го погледнете и ще видите, че има много случаи, но това не е важното. Важното е, че това, което ВМРО прави, е да дава възможност на родителите да си спестяват от данъците, за да имат пари вкъщи и да изберат какво да купят на децата си и как да ги гледат. Защото аз много по-добре знам от социалните от какво има нужда моята дъщеря.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG