Връзки за достъпност

Извънредни новини

Видеонаблюдение на броенето на изборите няма да има


На 4 април бюлетините няма да може да се броят под видео контрол. Това стана ясно след заседание на Върховния административен съд (ВАС), който остави без разглеждане искане на "Демократична България".

По-рано тази година Централната избирателна комисия (ЦИК) разпространи своя инструкция, която не позволява видеонаблюдението по време на броенето на бюлетините. Извънпарламентарната коалиция "Демократична България" оспори инструкцията в съда и спечели делото на първа инстанция. По-късно то беше обжалвано пред ВАС.

По време на заседанието в петък ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) направиха процедурно възражение, в което заявиха, че страните по делото не са били призовани в 7-дневен срок. Съдът се съгласи с това и отказа да даде ход на делото, като го отложи за 14 април - 10 дни след изборите.

Адвокатката на "Демократична България" Надежда Йорданова, която е и кандидат за депутат от коалицията, направи алтернативно искане ВАС да спре временно действието на инструкцията на ЦИК, забраняваща видеонаблюдението. Тя се позова на решението на долната инстанция и на обществения интерес да се гарантира честността на изборния процес.

Това предложение също не беше прието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG