Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бойко Борисов печели изборите, но вероятно губи властта


В деня на изборите Бойко Борисов публикува снимки от посещението си в Дивотинския манастир
В деня на изборите Бойко Борисов публикува снимки от посещението си в Дивотинския манастир

ГЕРБ ще бъде първа политическа сила в парламента, но няма да има мнозинство. Това показаха прогнозните данни на основните социологически агенции за резултатите от изборите за парламент на 4 април. Това се потвърждава и от междинните данни от преброяването, публикувани от Централната избирателна комисия (ЦИК). В парламента ще влязат шест или седем партии и коалиции.

Втора политическа сила се очертава да бъде „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, която изпреварва БСП. В 45-ото Народно събрание ще влязат още ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. ВМРО е на границата за влизане в парламента и според социологическите агенции получава около 4% от гласовете.

Кой ще управлява тогава?

Това е основният въпрос след изборите в неделя, които бяха проведени в условията на епидемия от COVID-19.

Въпреки че ГЕРБ, която се яви на изборите в коалиция със СДС, ще бъде първа политическа сила в следващия парламент, тя трудно ще намери коалиционни партньори, за да състави четвърто правителство. Партията управлява с малки прекъсвания от 2009 г. насам с три правителства, оглавявани от лидера й Бойко Борисов.

Трите политически сили, които за пръв път влизат в парламента – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, вече казаха, че няма да участват в коалиция с ГЕРБ.

БСП и ДПС също се обявиха за опозиция на досегашното управление на Борисов и няколко пъти декларираха, че няма да преговарят за коалиция с него.

Конституцията казва, че президентът Румен Радев трябва да връчи на лидера на първата политическа сила проучвателен мандат за съставяне на правителство. Т.е. със сигурност Борисов ще получи шанс да направи четвърто свое правителство.

Вечерта след края на изборния ден Бойко Борисов се включи на живо в профила си във Фейсбук от неизвестно място, на фона на станалия прословут черен джип и под прехвърчащия сняг. Той призова за „мир“ и поиска създаване на експертно правителство.

„Аз ви предлагам мир - да сложим експертите и да поемем отговорност до декември да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре“, каза Борисов.

Кой колко депутати ще има

Според резултатите на ЦИК към 05:30 сутринта и при обработени 31,07% от протоколите ГЕРБ води с 23,92% от гласовете. „Има такъв народ“ е втора с 18,81% от гласовете. Трета е БСП с 14,87%.

Следва „Демократична България“ с 11,02%. Пети са ДПС с 9,11%. Над бариерата от 4% е и коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,12%. Според тези данни ВМРО е под прага с 3,53% от гласовете.

В неделя вечерта основните социологически агенции прогнозираха шест или седем партии и коалиции да влязат в 45-ото Народно събрание. ВМРО е на границата и е възможно да останат без депутати.

Според „Алфа рисърч“ ГЕРБ ще има 69 места в парламента. „Има такъв народ“ ще има 47 депутатски места. БСП ще има 43 депутати. ДПС ще има 30 места в Народното събрание. „Демократична България“ ще има 27 депутати. „Изправи се! Мутри вън!“ ще има 13 места в парламента, а ВМРО – 11.

Според „Галъп интернешънъл“ ВМРО няма да премине бариерата от 4% и да влезе в следващия парламент. Според агенцията ГЕРБ ще има 72 мандата в Народното събрание. „Има такъв народ“ ще има 50 депутати. БСП ще има 43 депутатски места. ДПС ще има 31 депутати. Демократична България“ ще има 30 места в парламента, а „Изправи се! Мутри вън!“ – 14.

Тази прогноза обаче е от нощта на неделя срещу понеделник. Рано сутринта тенденцията показва, че в процеса на преброяването на повече протоколи, партията на Слави Трифонов увеличава подкрепа, а ГЕРБ и ВМРО - губят. Точно тези две партии са в основата на сегашната правителствена коалиция.

За да състави правителство, Борисов трябва да си осигури подкрепа от 121 от общо 240 депутати. Дори и да прескочат бариерата, ВМРО няма да са достатъчни. Нито БСП, нито ДПС могат да бъдат партньор в четвърто правителство на Борисов - не само заради политическите декларации, но и заради математиката. Единствено тройна коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС би имала необходимите гласове, но този вариант е изключван от лидерите и на трите партии.

И трите нови политически сили, които влизат в парламента, са опозиция на Борисов и казаха няколко пъти, че няма да преговарят с него.

Какво казаха лидерите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска създаване на експертно правителство в първия си коментар на резултатите от вота.

„Нямате експертиза, хора, трябва да се учите, а ние имаме огромен потенциал. И вместо да се дрънкаме кой е по-велик, нека да помислим как да бъдем по-консолидирани, защото светът ни гледа“, каза Борисов.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов публикува кратък коментар във Фейсбук, в който посочи, че има симптоми на коронавирус и се е самоизолирал.

„Обикновено след изборите всички партии се обявяват за победители. Днес победителите сте вие! Вие си поискахте властта и промяната е неизбежна“, написа той.

БСП даде пресконференция, на която каза, че прави паралелно преброяване на гласовете и съобщи, че ще коментира само официалните резултати. Лидерката на партията Корнелия Нинова не беше на брифинга.

„Поради динамиката на социологическите прогнози на екзитполовете, няма да коментираме резултатите тази вечер“, каза председателят на предизборния щаб на левицата Георги Свиленски.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза на пресконференция, че партията ще изчака окончателните изборни резултати, за да направи анализа си.

„Българските избиратели гласуваха за промяна“, каза Карадайъ „Ние от ДПС също заложихме на промяна още при съставянето на нашите листи, а и в предизборната кампания.“

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че коалицията ще прецени с кои други партии в парламента ще може да си сътрудничи, след като види как те ще гласуват при връчването на първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

„Това ще бъде един тест за всеки един народен представител. Този тест ще очертае кръга на тези, с които изобщо можем да водим разговори“, каза Иванов и допълни, че следващият „тест“ ще бъде дали другите формации ще подкрепят приоритетите на коалицията.

Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!“ каза, че формацията няма да си сътрудничи с ГЕРБ в следващия парламент.

Обединението ще търси сътрудничество първо с политическите сили, които досега не са били в Народното събрание – „Демократична България“ и „Има такъв народ“ – но не изключва и разговори с БСП.

ВМРО каза, че ще може да си сътрудничи с всяка партия в следващия парламент, с изключение на ДПС.

„ГЕРБ са наши партньори, работихме с тях нормално, имали сме много разминавания, но мисля, че за четири години свършихме много добри и полезни неща за държавата“, каза Красимир Каракачанов.

ВМРО обаче може и да пропусне този парламент.

Конституцията казва, че лидерът на първата политическа сила има седем дни, за да състави правителство. Бойко Борисов е изправен пред невъзможна задача, ако всеки от политиците държи на думата. Ако не успее, той ще върне мандата на президента, който пък ще го връчи на лидера на втората политическа сила - засега това е Слави Трифонов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG