Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не вярвахме, че може да се случи". Атанас Цветански, доброволец на изборите във Великобритания


Атанас Цветански
Атанас Цветански

Двама души и половина на минута. С това темпо са гласували българите в секция в Лондон, където един от доброволците е Атанас Цветански.

Резултатът – 1665 българи са успели да упражнят правото си на глас. “На предишни избори при нас са минавали по 750 човека и си мислехме, че сме натоварени. Но видяхме, че може и да сме по-натоварени”, каза Цветански за Свободна Европа. “Нямахме време да ядем или да пием кафе. Позволявахме си само тоалетна”.

За Цветански това са поредните избори, в които работи като доброволец и първите, в които във Великобритания има ограничение за броя на секциите. “Няколко пъти питахме ЦИК може ли да си направим четири тъмни стаички и не получихме отговор. Взехме решението на заседание на секционната комисия и го направихме”, обяснява организацията на изборите Цветански.

Целенасочено доброволците са търсили максимално голяма зала, която да позволи обработването на повече документи наведнъж и достатъчно отстояние между хората.

“Питахме хората, които влизаха колко са чакали. Повечето казваха, че е средно по два часа и половина. Това ни действаше мотивиращо, за да не спираме”, каза Цветански. “Имахме абсолютната подкрепа на всичка. Друг път все нещо мрънкаме, но за първи път усещам подкрепата на съгражданите си – чакаха с деца, с бебета, с колички и съдействаха през цялото време. За първи път виждам такава солидарност”, обяснява той. “Повечето от тях казваха: браво, хора! Какво да направим, за да се случи? Работехме на тотален максимум”, казва Цветански за 24-часовия изборен маратон в неговата секция. “Не вярвахме, че може да се случи”, казва Цветански.

Доброволчеството не е нетипично за Атанас Цветански. Той е роден в Пазарджик и започва да помага като доброволец към Българския червен кръст, когато е на 14.

“Дойдоха доброволци в училище, за да ни показват как се оказва първа помощ и така се запалих”, казва той.

През годините израства до председател на Младeжкия червен кръст. Участва в справянето с кризите около наводненията в село Бисер и в Мизия. През 2013 г. е част от националния отбор на БЧК, който печели първо място на Европейското състезание по първа помощ.

Във Великобритания е част от Британския червен кръст. Помага като шофьор на линейка по време на локдауна на Острова.

"Обикновено карахме трудноподвижни възрастни хора, които ги изписваха от болниците", обяснява Цветански.

Атанас иска да се върне в България. “Това е и причината да помагам при организацията на изборите, защото се дразня от стила на управление”, казва той. Но има няколко основни искания: промяна на Изборния кодекс, която да даде възможност на всички българи, живеещи в чужбина да могат да гласуват, въвеждане на електронно гласуване и гласуване по пощата. Както и разкриване на избирателен район “чужбина”.

XS
SM
MD
LG