Връзки за достъпност

Извънредни новини

CAЩ и Русия са обсъдили струпването на руски войски на границата с Украйна


Руски военен хеликоптер в Крим (илюстративна снимка)
Руски военен хеликоптер в Крим (илюстративна снимка)

Високопоставени представители на Вашингтон и Москва са обсъдили покачването на напрежението в Югоизточна Украйна и струпването на руски войски в близост до границата. Това съобщи във вторник заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

Новината идва часове, след като Държавният департамент на САЩ поиска от Русия обяснение за „провокациите“ близо до границата с Украйна. Говорителят Нед Прайс призова Москва да се въздържа от действия, които могат да доведат до ескалация на напрежението.

По-рано в понеделник в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски британският премиер Борис Джонсън изрази „силни притеснения“ от създалата се ситуация. Джонсън декларира „непоколебима подкрепа“ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В петък американският президент Джо Байдън също разговаря със Зеленски и го увери в подкрепата от Вашингтон.

Тогава Москва съобщи, че ще проведе учения в близост до границата с цел подготовка срещу атаки с дронове. По данни на руското военно министерство се очаква в бойната подготовка да вземат участие 50 батальона, съставени от общо 15 хил. души.

Действията на Русия дойдоха след поредна ескалация на насилието в източните украински области Донецк и Луганск, където е в сила примирие между Киев и подкрепяните от Кремъл сепаратисти. От Организация за сигурност и сътрудничество в Европа съобщиха, че през последните дни се наблюдават десетки нарушения на договорката за прекратяването на огъня.

В последните месеци Украйна предприе редица действия в опит за намаляването на руското влияние на територията на страната. В началото на февруари от ефир бяха свалени три телевизии, свързани с един от влиятелните политици в страната, който поддържа близки връзки с руския президент Владимир Путин. Наложени бяха и санкции на десетки руски държавни служители, фирми и медии.

Русия анексира Крим през март 2014 г. като изпрати армейски части и организира референдум, който повече от 100 държави по света смятат за нелегитимен. Това се случи, след като проруският президент на Украйна Виктор Янукович беше свален от власти с масови протести. Оттогава Москва подкрепя сепаратистите в Донецк и Луганск. Конфликтът между тях и украинските въоръжени сили досега взе повече от 13 000 жертви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG