Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Говорим за 21 век". Ако можеше да се гласува по пощата или онлайн


Димитър Данаилов
Димитър Данаилов

Няма данни, които да обобщят колко хора са били лишени от правото си на глас, което иначе е гарантирано от закона. Това не са само хората, поставени под карантина или живеещите в чужбина, които не са имали наблизо секция. Има и една друга група хора, за която практически не се говори. Димитър Данаилов я нарича “другата част от картинката”.

В деня на вота Данаилов се озовава в Благоевград с част от семейството си, но постоянният му адрес е във Варна.

По закон той може да гласува само в секцията си по постоянен адрес и няма правна възможност да се снабди с документ, с който да даде гласа си, освен ако няма подадено заявление за гласуване по настоящ адрес 14 дни преди вота. Той няма такъв в Благоевград.

“ЦИК очаква да знаем бъдещето. Искам да знам защо правото ми, дадено от Конституцията, ми бе отнето днес”, беше написал Данаилов в сигнала си до редакцията на Свободна Европа.

В подобна ситуация са били всички, които на 4 април са били в командировка в страната, както и всички, чийто бизнес е свързан с пътуване.

Данаилов е можел да използва вратичка в закона, която позволява на българите в чужбина да гласуват в избрана от тях секция, но за целта е трябвало да отиде в Северна Македония или Гърция.

“Половинката ми също не успя да гласува. Това са два гласа”, казва Данаилов пред Свободна Европа.

"Представете си, че става авария и [бизнесът, който се занимава с това] изпраща няколко души в друг град. Аварията е отстранена, но тези хора не могат да гласуват".

Данаилов дава за пример САЩ и други държави и казва, че този проблем не би съществувал, ако имаше възможност за гласуване по пощата или чрез интернет.

Сестрата на Данаилов живее в САЩ. С група приятели е трябвало да пътуват от Кливланд до Питсбърг, а да гласуват, защото там е била най-близката секция.
Сестрата на Данаилов живее в САЩ. С група приятели е трябвало да пътуват от Кливланд до Питсбърг, а да гласуват, защото там е била най-близката секция.

“Според мен говорим за 21 век все пак. Живеем в среда, която е супер динамична”, казва Данаилов. Заради работата му на компютърен инженер често му се налага да пътува.

“Нужно е да се инвестират пари, за да се реши този въпрос онлайн или с гласуване по пощата”.

29% от избирателите в Германия и 22% от тези в Обединеното кралство гласуваха по пощата на парламентарните избори през 2017 г. Заради пандемията методът беше приложен и в съседна Румъния през 2020 г.

В България големите политически партии не са инициирали законодателни промени в тази посока. Според много анализатори и политолози гласуването по пощата и онлайн би вдигнало избирателната активност драстично. До момента управляващите обаче наблягат предимно на рисковете от подобна модерна промяна.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG