Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изследване на Оксфорд: Една трета от хората с COVID-19 развиват психични или неврологични проблеми


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

34% от хората, преболедували COVID-19, по-късно са развили неврологични или психични проблеми. Това сочи изследване на Оксфордския университет, цитирано от Би Би Си и Си Ен Ен.

Заболяванията са настъпили в рамките на 6 месеца след заразяването на съответния пациент с коронавирус.

В изследването са участвали 230 000 души, основно от САЩ. То е поредното, което свидетелства за негативен ефект на COVID-19 върху човешкия мозък.

През март група учени от Северозападния университет в Чикаго съобщи, че пациенти, които са изкарали вируса без необходимост от хоспитализация, но в продължение на 6 седмици са запазили симптомите на заболяването, са подложени на по-висок риск от когнитивни нарушения. За пример учените посочиха един от най-често срещаните симптоми на COVID-19 - загубата на обоняние, която в някои случаи също е дългосрочна.

Според проучването, публикувано във вторник, 17% от пациентите, прекарали коронавирус и развили някои от неврологичните или психични проблеми, са проявили високи нива на тревожност. 14% са проявили други психични разстройства. Инсултът, деменцията и други неврологични проблеми са срещани по-рядко, но все пак са били наблюдавани.

“Дори рискът от повечето заболявания да е малък на индивидуално ниво, ефектът им на фона на цялото общество може да бъде сериозен,” коментира за Ройтерс Пол Харисън, който е един от водещите учени, провели проучването.

Макс Такет, който е част от екипа на Харисън, отбелязва, че начинът, по който COVID-19 влияе на психичното и неврологичното здраве, е все още неизвестен. Той призовава научната общност да фокусира усилията си над тези прояви “с оглед тяхното лечение и превенция.”

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG