Връзки за достъпност

Извънредни новини
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov

Кой ще управлява: Националистите тръгват към обединение за изборите. Правителството започна кадровите смени

В този блог следим развитието след парламентарните избори - политическите позиции, преговорите и всичко за бъдещото управление на България.

Крайният резултат след проведените на 4 април избори за Народно събрание е ГЕРБ-СДС - 26,18%; "Има такъв народ" - 17,66%; "БСП за България" - 15.01%; ДПС - 10,49%; "Демократична България" - 9,45%; "Изправи се! Мутри, вън!" - 4,72%.

ЦИК обяви и разпределението на мандатите по партии и райони. ГЕРБ-СДС - 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, "БСП за България" - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри, вън!" - 14 мандата.

13:28 15.4.2021

Парламентарните групи изпратиха на председателя на Народното събрание Ива Митева своите решения за име и ръководство.

Групата на ГЕРБ-СДС ще се председателства от Десислава Атанасова. Начело на "Има такъв народ" в парламента е Тошко Йорданов. Корнелия Нинова оглавява групата на "БСП за България". Мустафа Карадайъ е председател на парламентарната група на ДПС. Христо Иванов - на "Демократична България", а Мая Манолова и Николай Хаджигенов са съпредседатели на "Изправи се! Мутри вън!".

16:52 15.4.2021

В петък депутатите ще гласуват решение за изслушване на премиера Бойко Борисов по повод участието на България в плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз заради кризата вследствие на COVID-19.

Друга точка от дневния ред на депутатите ще бъде за създаване на комисия, която да направи ревизия на управлението на Бойко Борисов. Предложенията за тези точки в дневния ред са на парламентарната група "Изправи се! Мутри, вън".

19:21 15.4.2021

Премиерът в оставка Бойко Борисов съобщи в профила си във Фейсбук, че излиза в отпуск.

"Възложих на вицепремиера Томислав Дончев утре да депозира в парламента Плана за възстановяване и устойчивост и нека народните представители да го приемат или променят. Аз ще се отнеса сериозно към съставянето на нов балансиран, евроатлантически кабинет и от утре излизам в отпуск като министър-председател", написа Борисов.

22:11 15.4.2021

Събрахме в 8 минути най-интересното от първия ден на 45-ото Народно събрание. Гледайте:

Промяна. Първото заседание на новия парламент
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:11 0:00

08:28 16.4.2021

Народното събрание заседава в петък от 10.00 часа. Премиерът в оставка Бойко Борисов ще бъде поканен в пленарната зала за изслушване по Плана за възстановяване и устойчивост.

Ще бъде обсъдено създаването на комисия по ревизия на управлението и ще бъдат конституирани първите три постоянни парламентарни комисии - правна, бюджетна и здравна.

10:14 16.4.2021

Слави Трифонов обясни защо партията му "Има такъв народ" няма да подкрепи предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарни избори. В профила си във Фейсбук той написа, че за това е необходим "сигурен парламент".

"За да се въведе мажоритарна избирателна система се изисква сигурен Парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни райони на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси. И те изискват време. А на ГЕРБ им трябва точно това в момента - време. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот", написа Трифонов.

Той казва още, че "когато [ГЕРБ] имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката".

"И при един сигурен, спокоен и уверен Парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия “Има такъв народ”, а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си".

11:11 16.4.2021

Народното събрание прие програмата си със 157 гласа "за". Първа точка е приемането на оставката на Министерския съвет на Бойко Борисов.

Депутатите ще разгледат проект на решение за създаване на временна комисия, която трябва да направи ревизия, която да установи дали има злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи и предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните четири години.

В програмата за днес е включено изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов за мерките и действията, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Предвижда се депутатите да изслушат и министъра на финансите Кирил Ананиев относно изпълнението на закона за държавния бюджет за 2021 г.

В дневния ред са включени и проекти за решения за избиране на постоянни комисии по правни въпроси, по бюджет и финанси и по здравеопазването.

12:16 16.4.2021

Опозиционните политически партии определиха като "активно мероприятие", "саботаж" или "абдикация" решението на Министерския съвет да закрие Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с епидемията от COVID-19.

"Демократична България" определи като "активно мероприятие за дестабилизиране контрола на пандемията" закриването на НОЩ.

"Решението е в незабавно възстановяване на НОЩ с ангажимента всичката налична документация да бъде представена, за да може да има приемственост в по-нататъшния контрол на пандемията", каза в декларация д-р Александър Симидчиев.

Джевдет Чакъров от ДПС определи закриването на щаба е абсолютно немотивирано на този етап, защото все още не сме преодолели третата вълна на пандемията.

"Закриването е и вид абдикация", каза Чакъров.

"Очевидно Борисов провежда наказателна акция спрямо българските граждани и пациенти, действайки на принципа "след мен и потоп", каза в декларация от името на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

Според нея "очевидно Борисов се опитва да избяга от отговорност".

Даниела Дариткова от ГЕРБ отговори на декларациите с думите, че отговорността за политиката в системата на здравеопазването е на министъра на здравеопазването и на Министерския съвет, а всички други органи имат помощни функции.

12:50 16.4.2021

Народното събрание прие оставката на правителството на Бойко Борисов със 156 гласа "за". Гласуването беше подкрепено от всички политически сили освен ГЕРБ.

Оставката на Министерския съвет беше депозирана в парламента в деня на първото му заседание, четвъртък.

Народните представители от групата на ГЕРБ не гласуваха, въпреки че бяха в пленарна зала. Решението предизвика спор дали оставката на действащия Министерски съвет само се депозира пред новоизбрания парламент или трябва и да се гласува.

Бойко Борисов не беше в Народното събрание.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че в Деня на Конституцията първата точка от дневния ред за работа на парламента е по Конституцията. Той коментира думите на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, че целта на точката била да "унизи" българския премиер.

"Понеже е Денят на Конституцията се чувствам задължен да кажа, че не може български премиер да се чувства унизен, като се вика в Народното събрание, когато трябва да се яви, когато трябва да даде отчет пред Народното събрание, когато трябва да подаде оставка пред Народното събрание", каза Цонев.

Председателят БСП Корнелия Нинова заяви, че оставката не е само формален юридически акт, а един логичен завършек на последните 11 години, не само на това правителство, но и на предишните издания на кабинета "Борисов".

Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!" заяви, че тази оставка е "безвъзвратно закъсняла" и е трябвало да бъде подадена още миналата година по време на протестите.

Христо Иванов от "Демократична България" също поздрави юристите с Деня на Конституцията. Той посочи, че оставката не е просто формален акт. По думите му оставката трябва да се превърне във "вододел" затова властта да се върне в институциите и Конституцията наистина да се превърне в "жив документ".

14:59 16.4.2021

Парламентът създаде временна комисия, която да проверява управлението на страната в последните 10 години. Първоначалното предложение, внесено от Мая Манолова (“Изправи се! Мутри вън!”), бе да се прави ревизия само на последните четири години, т.е. на третия кабинет на Бойко Борисов.

По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на БСП и ДПС обаче бе прието проверката да е за последните десет години, т.е. и на предходните управления на Бойко Борисов, както и на Пламен Орешарски. Не бе обявено дали ще се проверяват и действията на служебните кабинети.

Звеното ще проверява изразходването на средства от правителството, министерствата и държавните фирми с над 50% държавно участие. Комисията ще разследва и всички сделки на борсата на фирмите с 50% държавно участие. В обхвата на проверката попадт и дружествата "Топлофикация София" и "Терем".

За председател на комисията беше избрана Мая Манолова (“Изправи се! Мутри вън!”). Всички останали партии ще имат по трима представители в нея.

16:38 16.4.2021

Парламентът задължи премиера в оставка Бойко Борисов да се яви на изслушване в пленарна зала следващата сряда, 21 април. Той ще трябва да представи пред народните представители участието на България в Плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз заради кризата вследствие на COVID-19.

Народното събрание гласува преди ден искане за изслушване на министър-председателя. То трябваше да се състои днес, но Борисов излезе в отпуск.

След като стана ясно това Мая Манолова (“Изправи се! Мутри вън!”) предложи Народното събрание да задължи министър-председателя да се яви. Предложението подкрепиха 145 народни представители, всички присъстващи в залата от ГЕРБ – 70 души гласуваха “въздържал се”.

18:00 16.4.2021

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Предвидените в Конституцията консултации с парламентарните групи ще се състоят в президентската институция на 19 април, понеделник. След тях президентът трябва да връчи проучвателния мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарна група.

Официалните разговори ще започнат в 9.00 часа с коалицията ГЕРБ-СДС и ще завършат следобед с консултация с най-малката коалиция “Изправи се! Мутри вън!”. Според предварителния график всяка парламентарна група ще има един час да изложи вижданията си за предстоящите преговори за съставяне на правителство.

12:20 17.4.2021

Парламентът създаде Комисия по здравеопазването, Комисия по правни въпроси и Комисия по бюджет и финанси.

Лекарят Александър Симидчиев от "Демократична България" оглави здравната комисия, адвокат Радостин Василев от "Има такъв народ" - правната, а макроикономистът Георги Ганев от "Демократична България" застана начело на бюджетната комисия.

17:29 17.4.2021

"Демократична България" не иска нови избори, но и не е готова да подкрепи всякакво управление. Това стана ясно от интервю на съпредседателя на формацията Христо Иванов пред Дарик радио.

Коалицията е на пето място в резултатите от парламентарните избори, проведени на 4 април. Най-много гласове получиха от ГЕРБ, но те не са достатъчни за сформиране на нов кабинет, а партията няма друга подкрепа в сегашния парламент. Втората политическа сила е "Има такъв народ" на Слави Трифонов и тя ще получи втория от общо трите възможни мандата за съставяне на правителство. Третият мандат може да бъде връчен на парламентарна сила, избрана от президента.

На въпрос на Дарик радио за бъдещото поведение на коалицията Христо Иванов посочи, че числената логика е важна за преценката на президента за това на кого да връчи третия мандат.

"[Неговото] решение трябва да има някаква легитимност. Технологично ние можем да вземем папчицата, само че за мен е важно дали можем да формираме управление, основано на някакво стабилно мнозинство, което може да прокарва решения", каза съпредседателят на "Демократична България".

Той предупреди, че ако втората политическа сила не успее да състави кабинет, може да се формира едно "ентусиазирано мнозинство от оставащите, които не искат да отидат на нови избори".

Според конституцията, ако сегашното Народно събрание не успее да излъчи кабинет, президентът трябва да насрочи служебно правителство, което да организира провеждането на нови избори.

Консултациите на президента с политическите сили започват в понеделник

17:41 17.4.2021

БСП постави 6 условия на "Има такъв народ", за да подкрепи евентуално негово правителство. Условията бяха изброени от председателката на партията Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет на формацията в събота.

Социалистите препотвърдиха намерението си да гласуват против кабинет, предложен от ГЕРБ. Те не биха участвали в правителство, съставено от втората политическа сила - "Има такъв народ" - но биха го подкрепили, ако то се ангажира с пет пункта:

  • Да предприеме действия за овладяване на пандемията;
  • Да се бори с корупцията, да укрепи независимата съдебна система и медиите, да възстанови парламентаризма;
  • Да направи ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, на европейските ресурси и системата за управление на оперативните програми, на реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната;
  • Да осигури прозрачен процес на договаряне на оперативните програми с ЕС за програмния период 2021-2027 г. и да представи преработен Национален план за възстановяване и устойчивост;
  • Да измени изборното законодателство, за да се гарантира достоверно отчитане на гласа на всеки избирател и да предприеме оперативни мерки за рязкото ограничаване на купения и корпоративния вот;
  • Ако партията, която предлага правителство, или излъченият от нея кабинет смятат да осъществяват действия по своя инициатива или на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири или предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на ПГ на “БСП за България“

13:01 18.4.2021

Премиерът в оставка Бойко Борисов окачестви като "народен съд" призива, с който депутатите го повикаха в парламента. Той каза това по време на пресконференция на ГЕРБ в неделя сутринта.

В края на работната седмица депутатите задължиха премиера да се яви в Народното събрание, за да представи българския план за възстановяване и устойчивост, който трябва да бъде представен в Брюксел до 30 април.

Такъв план трябва да бъде изготвен от всяка страна в ЕС, за да може да започне разпределянето на общо 750 млрд. евро от общата европейска схема за възстановяване на икономиките след пандемията от коронавирус.

В рамките на този процес България разчита на 12.2 млрд. евро. Половината от тях са грантове, които не трябва да се връщат.

През седмицата Борисов съобщи, че няма да внася плана, а ще остави това на следващото правителство. Той беше повикан за парламентарен контрол в Народното събрание, но не се яви там с аргумента, че е в отпуск. Това породи коментари на депутати от опозицията, които го определиха като страхливец, обвиниха го в бягство от отчетност и накрая го задължиха да се яви в парламента в сряда, за да представи българския план.

"Защо да се явя, като те са ми гласували оставката? По тяхното решение аз вече съм гражданин", каза Борисов в неделя.

Премиерът в оставка съобщи, че "няма да бави" мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство, но прогнозира, че останалите политически сили нямат намерение да правят кабинет.

"Моят страх е, че те няма да направят правителство. На тях им трябва служебно правителство на Радев", каза лидерът на ГЕРБ.

08:54 19.4.2021

Президентът Румен Радев провежда днес консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

От 9.00 часа за консултации са поканени представители на парламентарната група ГЕРБ. От 10.15 часа държавният глава ще се срещне с представители на "Има такъв народ". От 11.30 часа ще се състои консултация с БСП.

От 13.30 часа президентът ще разговаря с ДПС. Консултацията с "Демократична България" ще се състои от 14.45 часа. Срещата с парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" ще започне от 16.00 часа.

09:07 19.4.2021

Румен Радев започна консултациите с ГЕРБ. Най-голямата парламентарна група изпрати на срещата своя председател Десислава Атанасова, номинирания за премиер Даниел Митов и вицепремиера в оставка Томислав Дончев.

В началото Радев каза, че е очаквал да види лидера на партията Бойко Борисов. Десислава Атанасова му отговори, че е очаквала да чуе поздравление за изборната победа.

Срещата продължава при закрити врата.

Томислав Дончев, Даниел Митов и Десислава Атанасова
Томислав Дончев, Даниел Митов и Десислава Атанасова

10:08 19.4.2021

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза след консултациите с президента Румен Радев, че са заявили отново своята готовност и отговорност да предложат състав на Министерски съвет.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ Даниел Митов каза, че са изявили волята си като първа политическа сила "да приемем мандата и да направим честен, открит и прозрачен опит да съставим правителство".

"Ще вземем мандата и до дни ще обявим проектосъстава на Министерски съвет", каза Митов. Според него България трябва да има бързи решения "с оглед на пандемичната обстановка, възстановяването на икономиката след пандемията и с оглед на сложната геополитическа обстановка недалече от нас".

Томислав Дончев каза, че с президента са постигнали консенсус по въпроса, че България трябва да има възможно по-скоро работещо правителство със солидна парламентарна подкрепа.

"Вероятно днес, утре, другиден" - така Дончев отговори на въпроса кога Радев ще връчи мандата.

10:59 19.4.2021

Президентът Румен Радев започна консултациите с представителите на "Има такъв народ". Според него, с гласа си българските граждани са отредили изключително отговорна роля на "Има такъв народ".

"Ако правителството на ГЕРБ-СДС не бъде прието от парламента, ако изобщо бъде внесено, отговорността идва при вас", каза Радев.

Президентът каза, че очаква да чуе намеренията на "Има такъв народ" и тяхната готовност за съставяне на правителство, при какви условия биха съставили кабинет, каква е тяхната ценностна рамка и граници на компромис.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза, че са щастливи, че президентската институция спазва Конституцията и законите на страната и не си позволява тълкуване.

"Ние, като политическа сила, също мислим да правим това - да спазваме Конституцията и законите такива, каквито са", каза Йорданов.

На срещата присъстват и зам.-председателите на групата на "Има такъв народ" Виктория Василева и Филип Станев.

Заредете още

XS
SM
MD
LG