Връзки за достъпност

Извънредни новини

Запален автобус, коктейли Молотов и ранени полицаи. Размириците в Северна Ирландия продължават


Нови безредици избухнаха в сряда в Северна Ирландия. Демонстранти хвърляха коктейли Молотов по полицията и запалиха автобус в Белфаст, съобщават международните агенции.

Според властите 41 полицаи са били ранени по време на сблъсъците, които продължават близо седмица. Те започнаха в петък в про-британските части на Северна Ирландия.

Някои управляващи обвиниха забранени паравоенни организации в подбуждане на безредиците.

В сряда демонстранти от двете страни на т.нар. „стена на мира“, която през миналия век разделяше протестанти и католици, се замеряха с камъни.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че е силно притеснен от насилието.

„Начинът да бъдат преодоляни различията, е чрез диалог, а не чрез насилие или престъпления,“ каза Джонсън в сряда.

Първият министър на Северна Ирландия, който е от про-британската Демократична партия на юнионистите, и неговият заместник-министър, който е от партията на ирландските националисти, също осъдиха насилието и атаките над полицаи.

До бунтовете се стигна след влизането в сила на новата търговска сделка между Европейския съюз и Великобритания, според която беше въведен митнически режим за определени стоки, преминаващи между Северна Ирландия и останалите части на Великобритания. Целта на режима е да бъдат избегнати проверките при търговия между Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на ЕС. Смята се, че отворената ирландска граница е спомогнала за укрепването на мирния процес между двете държави на острова.

Недоволство сред про-британските юнионисти предизвика и решението да не бъде подведен под отговорност ирландски политик, присъствал на погребението на бивш командир от ИРА. Погребението се проведе през юни миналата година и на него присъстваха хиляди хора в разрез с ограниченията срещу коронавируса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG