Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джо Байдън затяга контрола върху огнестрелните оръжия


Джо Байдън обяви мерките за затягане на контрола над огнестрелните оръжия.
Джо Байдън обяви мерките за затягане на контрола над огнестрелните оръжия.

Джо Байдън издаде нов указ, с който се затяга контролът над огнестрелните оръжия. На пресконференция във Вашингтон в четвъртък американският президент представи предложения, които да направят по-трудно придобиването на самоделни оръжия.

Указът на Байдън идва ден след като 5 души бяха убити при масова стрелба в щата Южна Каролина. Само часове след пресконференцията на президента стрелец уби 1 и рани други 6 души в Тексас. Общо 18 души загинаха при две масови стрелби в Колорадо и Джорджия през март.

„Днес предприемаме стъпки за справяне не само с оръжейната криза, но и с това, което е всъщност криза на общественото здраве,“ каза Байдън. Американският президент определи проблема с масовите стрелби като епидемия.

Новите мерки включват по-строг контрол върху самоделните оръжия или „оръжията призраци“, както често биват наричани пистолетите и пушките, закупени на части и сглобени в домашни условия. Те нямат сериен идентификационен номер, с който да бъдат проследени.

С указа, подписан от американския президент, се предлага ново изискване за проверка на всяко лице, решило да закупи такова оръжие. Новите мерки също така предвиждат промени, които да разрешат на отделните щати по-лесно да приемат закони, ограничаващи притежанието на огнестрелни оръжия.

Контролът върху огнестрелните оръжия е оспорвана тема в Съединените щати. Правото на притежание и носене на оръжие е защитено от Втората поправка на американската конституция и много граждани смятат, че законите за контрол на оръжията нарушават това конституционно право.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG