Връзки за достъпност

Извънредни новини

Япония планира да излее в морето над 1 млн. тона вода от АЕЦ "Фукушима 1"


АЕЦ "Фукушима"
АЕЦ "Фукушима"

Япония планира да излее в морето над 1 милион тона радиоактивна вода от авариралата през 2011 г. атомна електроцентрала "Фукушима 1", съобщи правителството, цитирано от световните агенции. Ройтерс отбелязва, че това решение вероятно ще разгневи съседни страни като Южна Корея.

Изливането на радиоактивната вода в морето повече от едно десетилетие след ядрената катастрофа ще нанесе нов удар на рибарската индустрия в североизточната японска префектура Фукушима, която от години се противопоставя на тази мярка, отбелязва БТА.

Японското правителство увери, че водата, която ще бъде източена, като цяло е изчистена от радиоактивни вещества. Тя отново ще бъде филтрирана за премахване на вредни изотопи и ще бъде разредена, за да отговаря на международните стандарти.

Подготовката на операцията ще отнеме около две години. Очаква се източването на водата от резервоарите на авариралата атомна централа да продължи десетилетия. Решението бе обявено около три месеца преди летните олимпийски игри в Токио. Спортните състезания ще се състоят на не по-малко от 60 километра от АЕЦ "Фукушима 1".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG