Връзки за достъпност

Извънредни новини

WWF публикува данни за бракониерство на дива есетра в Дунав


Крайбрежието на Дунав в Румъния (илюстративна снимка)
Крайбрежието на Дунав в Румъния (илюстративна снимка)

Незаконният риболов и търговия с дива есетра в държавите по долното поречие на Дунав е в „доста сериозен мащаб“. Това показва проучване на Световния фонд за дивата природа (WWF), публикувано на 12 април.

Бракониерството и незаконната търговия с месо и хайвер често се цитират като основни заплахи за много популации на есетри по света. Природозащитната организация обаче отбелязва, че настоящият ѝ доклад съдържа „първи доказателства за действителния мащаб“ на тези заплахи в страни като България, Румъния, Сърбия и Украйна.

Според огласените от WWF данни близо една трета от пробите от продукти, съдържащи есетра, закупени в рамките на проучването, са били с установен незаконен произход. На този фон официално регистрираните от местните власти случаи на бракониерство са 214.

„Това е първата оценка на обема на бракониерството и търговията с есетри по долната част на Дунав и района на Черно море. Дори да приемем, че сме открили само върха на айсберга, това показва колко сериозно е въздействието върху последните диви есетри и колко жизненоважна е нашата борба да ги спасим“, се казва в изявление на Юта Ярл от ръководството на WWF.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG