Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев свика първото заседание на новия парламент на 15 април


Първото заседание на новоизбраното 45-то Народно събрание ще се проведе от 9.00 часа на 15 април. Това гласи указът на президента Румен Радев, издаден във вторник. Очаква се той да бъде обнародван в извънреден брой на Държавен вестник в сряда, уточниха от администрацията на държавния глава.

Свикването на парламента е следващата стъпка, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви в неделя окончателния списък с новите депутати, избрани на вота на 4 април.

ГЕРБ ще има 75 депутати, партията на Слави Трифонов - 51, БСП е с 43 депутати, следват ДПС с 30, "Демократична България" с 27 и "Изправи се! Мутри вън!" с 14.

Както е известно, първата политическа сила трябва да получи и първия мандат за съставяне на правителство от Радев. Ако досегашните управляващи от ГЕРБ обаче не успеят да съберат подкрепа от поне 51% от гласовете в парламента, класиралата се на второ място партия на Слави Трифонов „Има такъв народ“ ще има шанс също да направи опит.

Конституцията предвижда, че държавният глава може да връчи три поредни проучвателни мандата за съставяне на правителство. Ако парламентът не успее да избере кабинет, следва неговото разпускане като със същия президентски указ се насрочват нови избори, които се организират от служебно правителство.

„Засилват се спекулациите от определени партии, от определени поръчкови коментатори, относно служебното правителството. Това явно издава само страх и притеснение от възможно повдигане на розовата завеса за управлението на страната“, коментира в понеделник вечерта Радев преди отбелязването на 40-годишнината на Националния дворец на културата.

Държавният глава призова да се ичака „дали ще има първо връчване на мандат, второ връчване на мандат и едва тогава ще видим дали ще има трети“.

От ГЕРБ вече заявиха готовност да предложат свое правителство, макар да смятат, че няма да получат необходимата им подкрепа от Народното събрание.

В „Има такъв народ“ засега запазват плановете си в тайна. От партията на Слави Трифонов заявиха единствено, че няма да правят коалиция с никоя от досегашните партии в парламента. Въпреки това те вече получиха предложения за подкрепа от лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Какво следва след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG