Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това не е ситуацията, в която би трябвало да сме". Как се развива пандемията


Служител на здравните власти в Пакистан дезинфекцира джамия в първия ден от свещения месец Рамадан
Служител на здравните власти в Пакистан дезинфекцира джамия в първия ден от свещения месец Рамадан

Малко повече от година след началото на пандемията от коронавирус, нивата на заразяване с COVID-19 са близо 10 пъти по-високи от тези, наблюдавани през миналия април. Констатацията е на Световната здравна организация (СЗО).

Тринайсет месеца, след като тя обяви новия коронавирус за глобална зараза, в света са регистрирани над 135 млн. случая, а близо 3 млн. души са загинали вследствие на заболяването.

През последните няколко месеца ваксинационният процес се ускорява и някои държави започнаха поетапно отпускане на противоепидемичните мерки. В други страни обаче се наблюдава трета вълна на заразяване, която провокира скок на активните и смъртните случаи.

„Това не е ситуацията, в която би трябвало да сме [днес], при положение, че разполагаме с доказани практики за контрол на заболеваемостта“, коментира преди ден епидемиологът от СЗО Мария ван Керхове.

Над милион жертви в Европа

Към средата на април в Европа вече са регистрирани над един милион починали вследствие на усложнения от COVID-19, показват изчисления на Франс прес, публикувани във вторник.

На този фон турският здравен министър Фахреттин Коджа обяви, че родината му преживява най-тежкия си период от началото на пандемията.

В събота Турция регистрира 56 000 новозаразени за денонощие. Тези нива на заразяване са пет пъти по-високи от разпространението на заразата в началото на март, когато президентът Реджеп Тайип Ердоган отпусна мерките за социално дистанциране като част от кампания за „контролирана нормализация“.

Спадове във Великобритания

На другия полюс се намира в момента Великобритания, която отчита 95% спад на смъртността и 90% спад на заболеваемостта спрямо януари, предава Франс прес.

Според информационната агенция това се дължи на успешната ваксинационна кампания, проведена от британското правителство, както и на прилагането на по-строги противоепидемични мерки през последните месеци. По данни на Би Би Си повече от 32 милиона британци са получили поне една ваксинационна доза.

В понеделник започна втората фаза за облекчаване на противоепидемичните мерки в Обединеното кралство. Ресторантите и пъбовете получиха разрешение да обслужват клиенти на открито. Фризьорските салони, фитнесите, библиотеките и всички магазини също отвориха врати.

Междувременно две нови изследвания заключиха, че британският вариант на коронавируса не причинява по-тежко боледуване, каквито бяха досегашните опасения.

Ограничения за Рамадан

Пандемията се отрази и на отбелязването на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който започна на 13 април. Това е време за пост, религиозни поклонения и благотворителност.

По време на Рамадан мюсюлманите традиционно се събират за отправяне на молитви и вечеря за прекъсване на поста, който трябва да спазват от изгрев до залез слънце всеки ден.

Въпреки че някои ислямски държави са наложили строги ограничения, рискът за по-бързо разпространение на вируса по време на свещения месец е висок, коментират анализаторите на Франс прес.

Индия одобри руската ваксина

Индийското правителство одобри използването на руската ваксина Sputnik V, съобщи местното издание „Таймс ъф Индия“ във вторник.

От началото на април Индия е регистрирала 1.37 милиона нови случая, общият брой заразените от началото на миналата година досега е 13.5 милиона души.

„Индия е най-гъсто населената държава, одобрила руската ваксина. Общото население на държавите, в които ваксината е одобрена, е 3 милиарда души или около 40% от световното население“, съобщават от Руския директен инвестиционен фонд, който е ангажиран с продажбата на Sputnik V за световния пазар.

Втората вълна в Бразилия е "извън контрол"

Миналата седмица Бразилия отбеляза най-големия ръст на смъртните случаи, свързани с COVID-19 от началото на пандемията. По данни на Американския център за контрол на заболяванията 4 295 души са починали само за едно денонощие.

„Ако бъде оставен да се разпространява свободно, бразилският вариант на вируса би създал идеалните условия за развитието на нови и дори по-смъртоносни варианти“, коментира междувременно „Ал Джазира“.

По информация на Ройтерс Бразилският федерален сенат се готви да назначи комитет, който да разследва политиката на президента Жаир Болсонаро спрямо пандемията.

XS
SM
MD
LG